Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="carbonicum" data-source="post: 60423" data-attributes="member: 3"><p>potrzeba zakwasu bez drozdzy</p><p>wychodza dwa bochenki</p><p></p><p>500g maki zytniej razowej</p><p>500g wody ok.40°</p><p>50g zakwasu</p><p></p><p>wszystko wymieszac i zostawic przykryte w cieplym miejscu na 4h</p><p>(mozna po 4h odjac 50g tego ciasta i zostawic jako zakwas do nastepnego pieczenia)</p><p></p><p>200g maki pszennej razowej</p><p>250g letniej wody</p><p></p><p>wymieszac i zostawic na 1h w cieplym miejscu</p><p></p><p>500g maki zytniej razowej(mozna zrobic pol na pol z pszenna)</p><p>24g soli morskiej</p><p>100g wody ok.40°</p><p></p><p>wszystko wymieszac, wyrobic ciasto 10 minut</p><p>wysmarowac keskowki olejem, podzielic ciasto na dwie czesci i wsadzic do keksowek, wygladzajac mokrymi rekami</p><p>przezroczasta folie namoczyc w wodzie i przykryc nia keskowki, </p><p>postawic w cieple na 2h</p><p></p><p>piec rozgrzac do 250°, zdjac folie z keksowek, ponabijac chlebki pare razy widelcem i spryskac woda</p><p></p><p>piec 20 minut w 250°</p><p>potem 40 minut w 190°</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="carbonicum, post: 60423, member: 3"] potrzeba zakwasu bez drozdzy wychodza dwa bochenki 500g maki zytniej razowej 500g wody ok.40° 50g zakwasu wszystko wymieszac i zostawic przykryte w cieplym miejscu na 4h (mozna po 4h odjac 50g tego ciasta i zostawic jako zakwas do nastepnego pieczenia) 200g maki pszennej razowej 250g letniej wody wymieszac i zostawic na 1h w cieplym miejscu 500g maki zytniej razowej(mozna zrobic pol na pol z pszenna) 24g soli morskiej 100g wody ok.40° wszystko wymieszac, wyrobic ciasto 10 minut wysmarowac keskowki olejem, podzielic ciasto na dwie czesci i wsadzic do keksowek, wygladzajac mokrymi rekami przezroczasta folie namoczyc w wodzie i przykryc nia keskowki, postawic w cieple na 2h piec rozgrzac do 250°, zdjac folie z keksowek, ponabijac chlebki pare razy widelcem i spryskac woda piec 20 minut w 250° potem 40 minut w 190° [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie
Top
Bottom