Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb orzechowy warstwowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1588234" data-attributes="member: 9091"><p>Bardzo smaczny chleb (swietnie smakuje z serami), dlugo utrzymuje swiezosc. Przepis podobno jest turecki, ja znalazlam go w magazynie &quot;Food & wine&quot;</p><p></p><p>- 3 szklanki + 2 lyzki maki</p><p>- 1 szklanka jogurtu</p><p>- 1/2 szklanki oleju</p><p>- 1 lyzka proszku do pieczenia</p><p>- 1.5 lyzeczki soli</p><p>- ok. 250 g orzechow wloskich posiekanych na sredniej wielkosci kawalki</p><p>- oliwa z oliwek</p><p>- jajko rozbeltane</p><p></p><p>W misce wymieszac make, jogurt, olej, proszek do pieczenia, sol i 0.5 szklanki wody. Wyrobic miekkie ciasto (ok 5 min). Odstawic przykryte sceireczka na ok.godzine.</p><p>Lekko wysmarowac maslem forme do pieczenia (ja uzylam 20cm tortownicy). Ciasto podzielic na 4 czesci. Pierwsza czesc rozwalkowac na spory okrag (srednica ok.30-35 cm), posmarowac oliwa z oliwek i posypac 1/4 ilosci orzechow. Na wierzchu polozyc kolejna czesc rozwalkowanego ciasta, posmarowac oliwa i posypac orzechami.Tak samo postapic z pozostalymi czesciami ciasta. Calosc zwinac w dosc scisla rolade i wlozyc do przygotowanej formy/blaszki. Ciasto posmarowac rozbeltanym jajkiem i odstawic na 20 minut. Po tym czasie upiec w piekarniku rozgarzanym do 170*C przez 50-60 min az sie pieknie zezloci.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1588234, member: 9091"] Bardzo smaczny chleb (swietnie smakuje z serami), dlugo utrzymuje swiezosc. Przepis podobno jest turecki, ja znalazlam go w magazynie "Food & wine" - 3 szklanki + 2 lyzki maki - 1 szklanka jogurtu - 1/2 szklanki oleju - 1 lyzka proszku do pieczenia - 1.5 lyzeczki soli - ok. 250 g orzechow wloskich posiekanych na sredniej wielkosci kawalki - oliwa z oliwek - jajko rozbeltane W misce wymieszac make, jogurt, olej, proszek do pieczenia, sol i 0.5 szklanki wody. Wyrobic miekkie ciasto (ok 5 min). Odstawic przykryte sceireczka na ok.godzine. Lekko wysmarowac maslem forme do pieczenia (ja uzylam 20cm tortownicy). Ciasto podzielic na 4 czesci. Pierwsza czesc rozwalkowac na spory okrag (srednica ok.30-35 cm), posmarowac oliwa z oliwek i posypac 1/4 ilosci orzechow. Na wierzchu polozyc kolejna czesc rozwalkowanego ciasta, posmarowac oliwa i posypac orzechami.Tak samo postapic z pozostalymi czesciami ciasta. Calosc zwinac w dosc scisla rolade i wlozyc do przygotowanej formy/blaszki. Ciasto posmarowac rozbeltanym jajkiem i odstawic na 20 minut. Po tym czasie upiec w piekarniku rozgarzanym do 170*C przez 50-60 min az sie pieknie zezloci. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb orzechowy warstwowy
Top
Bottom