Chleb „Pięć Ziaren”

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Soaker:
80g lamanego zyta
icon_wink.gif

80g siemienia
70g nasion slonecznika
70g platkow owsianych
375g wody

nasiona zalewam woda, mieszam, przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin

Pate fermente:
300g maki pszennej bialej chlebowej
195g wody
1 lyzeczka soli
0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki instant)

drozdze rozczyniam w wodzie, dodaje make i sol, mieszam do uzyskania gladkiej masy (gestej), przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin.

Nastepnie w duzej misce umieszczam :
700g bialej pszennej maki chlebowej
280g wody
20g soli
16g swiezych drozdzy (1 1/2 lyzeczki instant)
i namoczone ziarna.
Mieszam (recznie/mikserem) az skladniki sie polacza (ok 3 min), nastepnie dodaje po kawalku pate fermente. Mieszam. Sprawdzam hydracje. Wyrabiam 3-4 minuty. Ciasto jest dosc luzne...
Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia na 2 godz. skladajac raz po godzinie.
Dziele ciasto na dwa duze bochenki, lub 3 srednie lub buleczki...lekko formuje z podzielonegociasta kule, zostawiam przykryte na stole, sklejeniami do gory, na 20 min. Pozniej formuje wlasciwe ksztalty, umieszczam w koszu lub blasze (sklejeniami do gory).
Gotowe bochenki wyrastaja 1-1 1/2 godz.
Pieke na kamieniu w dobrze nagrzanym piecu, w temp 240C, z para, przez 40 min. (chleby) jesli skorka chleba zbyt szybko brazowieje, zmniejszam temperature pieca.
Goraco polecam..chleb jest wysmienity dlugo zachowuje swiezosc!

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Alez oczywiscie..Hamelman, wiesz ktory to w ksiazce Mirabbelko?
Ten chleb jest wyjatkowy... niby pszenny...ale dodatek lamanego zyta, siemienia itd..sprawia ze zwykly chleb staje se prawdziwym rarytasem...
Zapomnialam dodac, ze "wykopalam" zlote siemie lniane i wlasnie tekiego uzylam w tym chlebie...PYCHA, dziewczyny!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Przetestowalam wszystkie, oczywiscie nie musze pisac, ze te na zakwasie sa "suuuper" pyszne...jesli chcecie to wpisze receptury...ale niestety nie mam zdjec....czesto pieke w nocy - wtedy nie robie zdjec w ogole, kamery nie rozpoznaja swiatla z zarowek energooszczednych i zdjecia wychodza bardzo byle-jakie!)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Hahahaha...brzmi lepiej niz siekane...
nie mam pojecia jaki jest polski odpowiednik "chopped rye"...macie cos takiego? Jest to zwykle rozdrobnione ziarno zyta, przy czym sa to dosc duze kawalki(ziarno na 2-3 kawalki)...zrobic zdjecie i pokazac?

Kupuje tutaj
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Piekac ostatnio tem chleb uzylam rozdrobnionego owsa zamiast platkow...
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
ok...w takim razie...zmnieniam w przepisie na "zyto lamane"...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Odpowiem tak: przetestowalam ok. 1/2 przepisow z Hamelmana...nie ma tam takiego, ktory nie bylby "pewniakiem", formuly sa doskonale, opisy rewelacyjne...
Wpisalam juz kilka, z pewnoscia pojawi sie jeszcze wiele...ale gdybys miala za duzo miejsca na polkach (
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
) to oczywiscie kup, bo zycie bez tej sksiazki to nie zycie!!!!(hihihi)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
O Mirabbelko...juz wrocilas? Zdjecia pieca sa?
icon_mrgreen.gif