- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Soaker:
80g lamanego zyta
80g siemienia
70g nasion slonecznika
70g platkow owsianych
375g wody
nasiona zalewam woda, mieszam, przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin
Pate fermente:
300g maki pszennej bialej chlebowej
195g wody
1 lyzeczka soli
0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki instant)
drozdze rozczyniam w wodzie, dodaje make i sol, mieszam do uzyskania gladkiej masy (gestej), przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin.
Nastepnie w duzej misce umieszczam :
700g bialej pszennej maki chlebowej
280g wody
20g soli
16g swiezych drozdzy (1 1/2 lyzeczki instant)
i namoczone ziarna.
Mieszam (recznie/mikserem) az skladniki sie polacza (ok 3 min), nastepnie dodaje po kawalku pate fermente. Mieszam. Sprawdzam hydracje. Wyrabiam 3-4 minuty. Ciasto jest dosc luzne...
Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia na 2 godz. skladajac raz po godzinie.
Dziele ciasto na dwa duze bochenki, lub 3 srednie lub buleczki...lekko formuje z podzielonegociasta kule, zostawiam przykryte na stole, sklejeniami do gory, na 20 min. Pozniej formuje wlasciwe ksztalty, umieszczam w koszu lub blasze (sklejeniami do gory).
Gotowe bochenki wyrastaja 1-1 1/2 godz.
Pieke na kamieniu w dobrze nagrzanym piecu, w temp 240C, z para, przez 40 min. (chleby) jesli skorka chleba zbyt szybko brazowieje, zmniejszam temperature pieca.
Goraco polecam..chleb jest wysmienity dlugo zachowuje swiezosc!
80g lamanego zyta

80g siemienia
70g nasion slonecznika
70g platkow owsianych
375g wody
nasiona zalewam woda, mieszam, przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin
Pate fermente:
300g maki pszennej bialej chlebowej
195g wody
1 lyzeczka soli
0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki instant)
drozdze rozczyniam w wodzie, dodaje make i sol, mieszam do uzyskania gladkiej masy (gestej), przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin.
Nastepnie w duzej misce umieszczam :
700g bialej pszennej maki chlebowej
280g wody
20g soli
16g swiezych drozdzy (1 1/2 lyzeczki instant)
i namoczone ziarna.
Mieszam (recznie/mikserem) az skladniki sie polacza (ok 3 min), nastepnie dodaje po kawalku pate fermente. Mieszam. Sprawdzam hydracje. Wyrabiam 3-4 minuty. Ciasto jest dosc luzne...
Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia na 2 godz. skladajac raz po godzinie.
Dziele ciasto na dwa duze bochenki, lub 3 srednie lub buleczki...lekko formuje z podzielonegociasta kule, zostawiam przykryte na stole, sklejeniami do gory, na 20 min. Pozniej formuje wlasciwe ksztalty, umieszczam w koszu lub blasze (sklejeniami do gory).
Gotowe bochenki wyrastaja 1-1 1/2 godz.
Pieke na kamieniu w dobrze nagrzanym piecu, w temp 240C, z para, przez 40 min. (chleby) jesli skorka chleba zbyt szybko brazowieje, zmniejszam temperature pieca.
Goraco polecam..chleb jest wysmienity dlugo zachowuje swiezosc!

Ostatnią edycję dokonał moderator: