Chleb Pigwowy

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,068
1,604
113
No wlasciwie to nie jest chleb tylko pyszne cukiereczki, ale u nas tak sie nazywa.

Po zrobieniu soku z pigwy zostaje dużo miąższu, z ktorym najczesciej nie wiadomo co zrobić. My robimy cukierki. Miąższ wymieszać z cukrem żelującym tak jak na opakowaniu. My używamy cukru 3:1 czyli na 1, kg miąższu pok kg cukru. Ta masę rozsmarować cienka warstwa na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 50-60 stopni przez kilka dni az masa sie skurczy i ściemnieje. My włączamy piekarnik na noc. Teraz mielismy duzo masy wiec czesc suszyła się w suszarce do grzybów. Wysuszona masę pokroić w kawałki, układać w blaszanym pudełku, przesypując kolejne warstwy wiórkami kokosowymi.

Chleb pigwowy można przechowywać kilka miesięcy. Nam się to nie udaje ;)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,773
4,833
113
Jakieś zdjęcie by się przydało, jak wygląda, jak pokrojone? Czy te pozostałości to z pigwy, czy pigwowca? Znaczy z drzewa, czy krzaczka, bo to różne owoce, a ludzie czasem je nazywają jednakowo. :)
 

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,068
1,604
113
1000051869.jpg
Fotke wstawiałam ale gdzieś się zgubiła, więc jeszcze raz.
O pigwę mi chodzi. Nie mam pigwowca w ogrodzie i nie wiem czy z tych owoców też można coś robic.
 
  • Dzięki
Reakcje: janie i Buka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy