Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb Pita
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 375090" data-attributes="member: 956"><p><strong><span style="font-size: 26px">Chleb Pita</span></strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Przepis ze strony <a href="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_17.html" target="_blank"><strong><span style="color: #009900">Ayn</span></strong></a> przetłumaczony na prośbę Margot</span></p><p></p><p><span style="color: #2E8B57"><span style="font-size: 26px"><em>zdjecia do obejrzenia na stronie autorki</em></span></span><em></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Zaczyn</em></p><p><em></em></p><p><em>- 480-500 ml (2 szklanki) letniej wody </em></p><p><em>- 1 łyżeczka suchych drożdży </em></p><p><em>- 300 g (2 szklanki) pełnoziarnistej mąki pszennej. </em></p><p><em></em></p><p><em>W dużej misce zmieszać wodę i drożdże. Dodać mąkę i wymieszać na gładkie, jednorodne ciasto. Nakryć miskę folią i zostawić w chłodnym miejscu na 8-10 godzin. Ciasto powiększy objętość 2-3 razy i pokryje się bąbelkami. </em></p><p><em></em></p><p><em><em><u>Ciasto</u></em></em></p><p><em>- 2 1/2 łyżeczki soli </em></p><p><em>- 1-2 łyżki oliwy </em></p><p><em>- 350-450 g (2 1/2-3 szklanek) mąki pszennej</em></p><p><em></em></p><p><em>Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie całą od razu). Zagnieść ciasto (8-10 minut). Powinno być średnio twarde, nie lepiące. Można wyrobić ciasto w maszynie do chleba lub w mikserze.</em></p><p><em>Uformować w kulę i zostawić w naoliwionej dużej misce na 2-4 godziny do podwojenia objętości.</em></p><p><em></em></p><p><em><span style="color: #FF0000"><strong>Ciasto można też zrobić na zakwasie:</strong></span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000"></span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000"><strong>Zaczyn:</strong></span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 250 g (1 szklanka) zakwasu </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 240 ml (1 szklanka) letniej wody </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 300 g (2 szklanki) pełnoziarnistej mąki pszennej </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000"><strong>Ciasto</strong></span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 1 łyżka oliwy </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 2 łyżeczki soli </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">- 280-300 g (2-2 1/2 szklanki) mąki pszennej </span></em></p><p><em><span style="color: #FF0000">Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce (zakwas lepiej odmierzać wagowo, a nie objętością, bo w czasie, gdy mocno &#8222;bąbelkuje&#8221;, jest jej dużo objętościowo, ale waży mało). Nakryć miskę folia i zostawić na 8-12 godzin (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu). Po wyrośnięciu zaczynu zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia 3-5 godzin.</span></em></p><p><em></em></p><p><em>Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko ugniatając odgazować. Podzielić na 12-16 części. Uformować kulki i zostawić na 15-30 minut (nakryć ściereczką lub folią).</em></p><p><em>Na umączonym blacie spłaszczyć kulki na placki grubości 5 mm, kiedy jedna pita się piecze, uformować następną lub uformować wszystkie (nie składać jednej na drugą) i nakryć folią, żeby nie wyschły.</em></p><p><em></em></p><p> <em></em></p><p><em>Piec można w piekarniku na kamieniu (ewentualnie na mocno rozgrzanej blasze) lub na patelni.</em></p><p><em></em></p><p><em>Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C (przez 30 minut, kiedy formujemy pity)</em></p><p><em>1. sposób</em></p><p><em>Wypiekać pity na kamieniu 3-4 minuty (3-4 pity na raz); placuszki powinny się nadąć w kulkę. Jeśli nie zrobią się kulki nie przejmować się, nie ma to wpływu na smak.</em></p><p><em></em></p><p><em>2. sposób</em></p><p><em></em></p><p><em>Rozgrzać patelnię (najlepiej cygańską; nie smarować niczym) na silnym ogniu. Położyć placek na patelni i piec 15 sekund, przewrócić i piec 1,5 minuty (90 sekund), zacznie się lekko nadymać.</em></p><p><em>Znów przewrócić i piec jeszcze 1,5 minuty – pita powinna się nadąć w kulkę (pilnować, żeby się nie przypaliła – jeśli trzeba zmniejszyć ogień).</em></p><p><em></em></p><p><em>3. sposób</em></p><p><em></em></p><p><em>Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Rozgrzać patelnię. Podpiec pity 15 sekund, przewrócić i piec 1,5 minuty, przełożyć pity do piekarnika na kratkę podpieczoną stroną do góry na 2 minuty.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Gotowe pity przykryć ściereczką. Nie przechowywać w piekarniku, bo zrobią się twarde, łamliwe. Pity pieczone na patelni są bardziej miękkie.</em></p><p><em></em></p><p><em>P.S.</em></p><p><em>Pity można również robić albo tylko z białej albo tylko z pełnoziarnistej mąki. Nie należy piec wszystkich na raz. Najlepsze są świeże. Można część ciasta zostawić na kilka dni w lodówce w misce przykrytej folią. Gotowe pity można zamrozić.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 375090, member: 956"] [B][SIZE=12]Chleb Pita[/SIZE][/B] [SIZE=8]Przepis ze strony [URL="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_17.html"][B][COLOR=#009900]Ayn[/COLOR][/B][/URL] przetłumaczony na prośbę Margot[/SIZE] [COLOR=#2E8B57][SIZE=8][I]zdjecia do obejrzenia na stronie autorki[/I][/SIZE][/COLOR][SIZE=8][/SIZE][I] Zaczyn - 480-500 ml (2 szklanki) letniej wody - 1 łyżeczka suchych drożdży - 300 g (2 szklanki) pełnoziarnistej mąki pszennej. W dużej misce zmieszać wodę i drożdże. Dodać mąkę i wymieszać na gładkie, jednorodne ciasto. Nakryć miskę folią i zostawić w chłodnym miejscu na 8-10 godzin. Ciasto powiększy objętość 2-3 razy i pokryje się bąbelkami. [i][U]Ciasto[/U][/I] - 2 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - 350-450 g (2 1/2-3 szklanek) mąki pszennej Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie całą od razu). Zagnieść ciasto (8-10 minut). Powinno być średnio twarde, nie lepiące. Można wyrobić ciasto w maszynie do chleba lub w mikserze. Uformować w kulę i zostawić w naoliwionej dużej misce na 2-4 godziny do podwojenia objętości. [COLOR=#FF0000][B]Ciasto można też zrobić na zakwasie:[/B] [B]Zaczyn:[/B] - 250 g (1 szklanka) zakwasu - 240 ml (1 szklanka) letniej wody - 300 g (2 szklanki) pełnoziarnistej mąki pszennej [B]Ciasto[/B] - 1 łyżka oliwy - 2 łyżeczki soli - 280-300 g (2-2 1/2 szklanki) mąki pszennej Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce (zakwas lepiej odmierzać wagowo, a nie objętością, bo w czasie, gdy mocno „bąbelkuje”, jest jej dużo objętościowo, ale waży mało). Nakryć miskę folia i zostawić na 8-12 godzin (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu). Po wyrośnięciu zaczynu zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia 3-5 godzin.[/COLOR] Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko ugniatając odgazować. Podzielić na 12-16 części. Uformować kulki i zostawić na 15-30 minut (nakryć ściereczką lub folią). Na umączonym blacie spłaszczyć kulki na placki grubości 5 mm, kiedy jedna pita się piecze, uformować następną lub uformować wszystkie (nie składać jednej na drugą) i nakryć folią, żeby nie wyschły. Piec można w piekarniku na kamieniu (ewentualnie na mocno rozgrzanej blasze) lub na patelni. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C (przez 30 minut, kiedy formujemy pity) 1. sposób Wypiekać pity na kamieniu 3-4 minuty (3-4 pity na raz); placuszki powinny się nadąć w kulkę. Jeśli nie zrobią się kulki nie przejmować się, nie ma to wpływu na smak. 2. sposób Rozgrzać patelnię (najlepiej cygańską; nie smarować niczym) na silnym ogniu. Położyć placek na patelni i piec 15 sekund, przewrócić i piec 1,5 minuty (90 sekund), zacznie się lekko nadymać. Znów przewrócić i piec jeszcze 1,5 minuty – pita powinna się nadąć w kulkę (pilnować, żeby się nie przypaliła – jeśli trzeba zmniejszyć ogień). 3. sposób Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Rozgrzać patelnię. Podpiec pity 15 sekund, przewrócić i piec 1,5 minuty, przełożyć pity do piekarnika na kratkę podpieczoną stroną do góry na 2 minuty. Gotowe pity przykryć ściereczką. Nie przechowywać w piekarniku, bo zrobią się twarde, łamliwe. Pity pieczone na patelni są bardziej miękkie. P.S. Pity można również robić albo tylko z białej albo tylko z pełnoziarnistej mąki. Nie należy piec wszystkich na raz. Najlepsze są świeże. Można część ciasta zostawić na kilka dni w lodówce w misce przykrytej folią. Gotowe pity można zamrozić.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb Pita
Top
Bottom