- Gru 20, 2006
- 23
- 0
- 0
Witam!!!
CHLEB PIWNY NA ZAKWASIE
Zacząłem sie zastanawiać, jaki przepis wybrać i pomyślałem ze wykorzystam te składniki, jakie posiadam w domu na dodanie i tak wiec udało mi się dzisiaj zrobić chlebek na zakwasie.
Zakwasu użyłem robionego w ten sposób:
„…mieszam 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody i zostawiam na 12 godziny przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, po tym czasie dodaję znowu 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody i znowu na 12 godziny i tak 4 razy. Trzeba pamiętać o mieszaniu zakwasu. Jeżeli bąbelkuje i ładnie pachnie można go zacząć używać. Po użyciu trzeba dodać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, zostawić na 12 godzin i można wstawić do lodówki. Co 7 -10 dni trzeba go wyjąć z lodówki, dodać łyżkę maki i łyżkę wody, zostawić w cieple na kilka godzin, można na noc i wstawić do lodówki…”
Następnie wykorzystałem przepis na ciasto zakwaszone do Mirabelki:
"1. etap – PRZEDKWAS – 50 do 100g naszego zakwasu mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C.
2. etap – PÓŁKWAS – dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa)
3. etap – KWAS – znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto – odstawić na 3-4 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C."
PRZEPIS:
-500ml ciasta zakwaszonego wg.Mirabelki
-1 szklanka wczorajszego piwa z lodówki (wczoraj otwartego)-miałem akurat "Złotego Bażanta"
-1 szklanka letniej wody przefiltrowanej w BRITA
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki DINKEL
-1 łyżeczka przypraw do chleba BROTGEWURZ
-6 łyżek dużych nasion (mam taka paczkę ze sklepu ze zdrową żywnością "6 ziaren"-trzeba je pomoczyć noc i podgotować pół godziny)
Rosło to w wyłączonej maszynie (niegrzanej) około 30'-45' następnie przełożyłem do formy silikonowej tak, aby była połowa zaś do reszty dorzuciłem jeszcze szklankę mąki pszennej i dokładnie to wymieszałem tak, że zrobiła się twarda kula i to posmarowałem od góry oliwka i przykryłem natłuszczona folia. Tą część ciasta w foremce również natłuściłem od góry i przykryłem natłuszczona folia.
Całość do piekarnika na 50 stopni, po osiągnięciu tej temperatury wyłączyłem piekarnik i zostawiłem na godzinkę. Wyszedłem z domu a jak wróciłem to okazało się ze chleb powiększył się drastycznie, tak ze wylazł z formy i się wylał zaś kula powiększyła się więcej niż dwukrotnie i połączyła się z wylanym ciastem z formy.
Uwaga dla przyszłych piekarzy chlebków-trzeba tego przypilnowac, jak osiąga dosyć pokaźne rozmiary to już piec 
Czas pieczenia 240st.C 15 min 200st.C 1 h –wydaje mi się ze można skrócić ten czas np. do 45 min-tak tez spróbuje zrobić następnym razem.
Chleb smakuje super, pachnie ekstra i smakował całej rodzinie 
POLECAM- SMACZNEGO!!!
P.S Jeśli taki opis już jest tu na forum to proszę mnie poinformować-nie chce był plagiatorem-zrobiłem wszystko sam na czuja, oprócz zakwasu i ciasta zakwaszonego.

CHLEB PIWNY NA ZAKWASIE
Zacząłem sie zastanawiać, jaki przepis wybrać i pomyślałem ze wykorzystam te składniki, jakie posiadam w domu na dodanie i tak wiec udało mi się dzisiaj zrobić chlebek na zakwasie.
Zakwasu użyłem robionego w ten sposób:
„…mieszam 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody i zostawiam na 12 godziny przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, po tym czasie dodaję znowu 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody i znowu na 12 godziny i tak 4 razy. Trzeba pamiętać o mieszaniu zakwasu. Jeżeli bąbelkuje i ładnie pachnie można go zacząć używać. Po użyciu trzeba dodać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, zostawić na 12 godzin i można wstawić do lodówki. Co 7 -10 dni trzeba go wyjąć z lodówki, dodać łyżkę maki i łyżkę wody, zostawić w cieple na kilka godzin, można na noc i wstawić do lodówki…”
Następnie wykorzystałem przepis na ciasto zakwaszone do Mirabelki:
"1. etap – PRZEDKWAS – 50 do 100g naszego zakwasu mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C.
2. etap – PÓŁKWAS – dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa)
3. etap – KWAS – znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto – odstawić na 3-4 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C."
PRZEPIS:
-500ml ciasta zakwaszonego wg.Mirabelki
-1 szklanka wczorajszego piwa z lodówki (wczoraj otwartego)-miałem akurat "Złotego Bażanta"
-1 szklanka letniej wody przefiltrowanej w BRITA
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki DINKEL
-1 łyżeczka przypraw do chleba BROTGEWURZ
-6 łyżek dużych nasion (mam taka paczkę ze sklepu ze zdrową żywnością "6 ziaren"-trzeba je pomoczyć noc i podgotować pół godziny)
Rosło to w wyłączonej maszynie (niegrzanej) około 30'-45' następnie przełożyłem do formy silikonowej tak, aby była połowa zaś do reszty dorzuciłem jeszcze szklankę mąki pszennej i dokładnie to wymieszałem tak, że zrobiła się twarda kula i to posmarowałem od góry oliwka i przykryłem natłuszczona folia. Tą część ciasta w foremce również natłuściłem od góry i przykryłem natłuszczona folia.
Całość do piekarnika na 50 stopni, po osiągnięciu tej temperatury wyłączyłem piekarnik i zostawiłem na godzinkę. Wyszedłem z domu a jak wróciłem to okazało się ze chleb powiększył się drastycznie, tak ze wylazł z formy i się wylał zaś kula powiększyła się więcej niż dwukrotnie i połączyła się z wylanym ciastem z formy.
Uwaga dla przyszłych piekarzy chlebków-trzeba tego przypilnowac, jak osiąga dosyć pokaźne rozmiary to już piec 
Czas pieczenia 240st.C 15 min 200st.C 1 h –wydaje mi się ze można skrócić ten czas np. do 45 min-tak tez spróbuje zrobić następnym razem.
Chleb smakuje super, pachnie ekstra i smakował całej rodzinie 
POLECAM- SMACZNEGO!!!
P.S Jeśli taki opis już jest tu na forum to proszę mnie poinformować-nie chce był plagiatorem-zrobiłem wszystko sam na czuja, oprócz zakwasu i ciasta zakwaszonego.







Załączniki
-
7_stycze__2007.jpg51.9 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__1_.jpg59.7 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__2_.jpg58.1 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__3_.jpg61.9 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__4_.jpg57.2 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__5_.jpg56.8 KB · Wyświetleń: 0
-
7_stycze__2007__8_.jpg53.7 KB · Wyświetleń: 0