Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenno-zytni z ziemniakami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 448985" data-attributes="member: 2980"><p>To moj pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedl troche plaskaty, upieklam go w takej wielkiej prostokatnej powlekanej formie, chyba glinianej (miala spelniac funkcje kamienia). Juz dawno nie czulam tego zapachu, od razu kojarzyl mi sie z polskim chlebem. Bardzo wilgotny w srodku, lekko kwaskowaty. Jednak dosyc ciemny - maka zytnia, ktora udalo mi sie kupic miala numer 170, wyraznie w niej widac otreby, wiec chyba taka bardziej razowa. Mialam male przeboje, poniewaz postanowilam wlozyc go na noc do lodowki i przykleil mi sie do lnianej sciereczki - mimo sporej ilosci maki. Aby go uratowac wysypalam troche maki na deske i wylozylam dosyc klejaca mase lekko zagniatajac tak by udalo mi sie uformawac bochenek. Pewnie to byl blad...</p><p>Ale i tak sie ciesze, chleb wyrosl na samym zakwasie. </p><p>A oto zdjecia:</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 448985, member: 2980"] To moj pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedl troche plaskaty, upieklam go w takej wielkiej prostokatnej powlekanej formie, chyba glinianej (miala spelniac funkcje kamienia). Juz dawno nie czulam tego zapachu, od razu kojarzyl mi sie z polskim chlebem. Bardzo wilgotny w srodku, lekko kwaskowaty. Jednak dosyc ciemny - maka zytnia, ktora udalo mi sie kupic miala numer 170, wyraznie w niej widac otreby, wiec chyba taka bardziej razowa. Mialam male przeboje, poniewaz postanowilam wlozyc go na noc do lodowki i przykleil mi sie do lnianej sciereczki - mimo sporej ilosci maki. Aby go uratowac wysypalam troche maki na deske i wylozylam dosyc klejaca mase lekko zagniatajac tak by udalo mi sie uformawac bochenek. Pewnie to byl blad... Ale i tak sie ciesze, chleb wyrosl na samym zakwasie. A oto zdjecia: [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenno-zytni z ziemniakami
Top
Bottom