Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenno-zytni z ziemniakami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 95298" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb pszenno-żytni na zakwasie </strong>* przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de</p><p></p><p>Ilość: bochenek a 2 kg</p><p>Czas wykonania: 10 min + 60 min. pieczenie</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1000 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 750)</p><p>550 g mąki żytniej chlebowej</p><p>300 do 400 g zakwaszonego ciasta </p><p>300 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę – dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia)</p><p>ok. 0,5 l letniej wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki)</p><p>1,5 łyżki (35 g) soli</p><p>1 -2 łyżki dowolnych ziół (jeśli lubimy)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.</p><p></p><p>Pieczenie:</p><p>20 minut w temp. 250 st.C, potem obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut.</p><p></p><p></p><p>upieklam dzisiaj ten chleb, przedtem przygotowujac ciasto zakwaszone.</p><p>Wyjelam go wlasnie z piekarnika. Piekny ogromny, taki wiejski bochen. Wyrosl niesamowicie i pieknie popekal - jeszcze zaden z moich chlebow tak sie nie udal. Niestety nie mam chwilowo aparatu, zeby to udokumentowac...</p><p><a href="http://cincin.cc/index.php?showtopic=5512" target="_blank">ciasto zakwaszone</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 95298, member: 232"] [B]Chleb pszenno-żytni na zakwasie [/B]* przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de Ilość: bochenek a 2 kg Czas wykonania: 10 min + 60 min. pieczenie Składniki: 1000 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 750) 550 g mąki żytniej chlebowej 300 do 400 g zakwaszonego ciasta 300 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę – dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia) ok. 0,5 l letniej wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki) 1,5 łyżki (35 g) soli 1 -2 łyżki dowolnych ziół (jeśli lubimy) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą. Pieczenie: 20 minut w temp. 250 st.C, potem obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut. upieklam dzisiaj ten chleb, przedtem przygotowujac ciasto zakwaszone. Wyjelam go wlasnie z piekarnika. Piekny ogromny, taki wiejski bochen. Wyrosl niesamowicie i pieknie popekal - jeszcze zaden z moich chlebow tak sie nie udal. Niestety nie mam chwilowo aparatu, zeby to udokumentowac... [URL="http://cincin.cc/index.php?showtopic=5512"]ciasto zakwaszone[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenno-zytni z ziemniakami
Top
Bottom