- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis znalazła Margot tutaj
a Jeska przetłumaczyła.
40% rye with a linseed- rocket-soaker
Soaker:
20g przypieczonego w tosterze suchego chleba najlepiej żytniego, pociętego na kawałki
50g mieszanki dwóch rodzajów ziaren: lnu i suszonej rukoli, która ma nadać chlebowi
lekko orzechowego smaku i wyrazistości.
100g gorącej wody
Mieszankę chleba i ziaren zalać wodą, przykryć i odstawić na conajmniej 5 godzin.
Mieszanka drożdżowo-solna:
5g świeżych drożdży
10g soli morskiej
100g chłodnej wody
Wymieszać razem, przykryć i odstawić na 4-48 godzin, w temp. pokojowej.
Drożdżowy "poolish":
50g mąki pszennej typ 550
50g wody
1g świeżych drożdży
Wymieszać do gładkości, przykryć i odstawić na godzinę, w temp. pokojowej,
potem włożyć na noc do lodówki.
Ciasto:
- 160g zakwasu żytniego, 100% hydracji
-190g mąki pszennej typ 550
- 80g mąki żytniej typ 1150
-100-150g ciepłej wody, by zrobić miękkie i klejące ciasto (dałam tylko 100g)
-drożdżowy "poolish"
- soacker
- mieszanka drożdżowo-solna
Wyrobić gładkie ciasto. Nie może być zbyt mokre ale powinno być klejące. Będzie lekko elastyczne.
Pierwsze wyrastanie: 45-60 min. w pokojowej temp. ok. 22st.C.
Uformować kulę, dać odpocząć 5 min., potem uformować prostokąt i włożyć do formy do pieczenia.
Drugie wyrastanie: 60 min. w 24st.C
Pieczenie: piec w 230st.C przez 20 min. zmniejszyć temp. do 210st.C i dopiec następne 25-35 min.
Autorka piekła ten chleb, w drewnianej formie robionej, w domu. Cel jest taki, że chleb ma niskie
boki i dużą powierzchnię skórki. Ponoć stara niemiecka metoda pieczenia chleba.
Moje uwagi:
1.dałam tylko ziarna lnu i orzechy wł.
2.do cista właściwego dałam tylko 100g wody
3.pierwsze wyrastanie ok.70 min. i w tym czasie 2 razy złożyłam ciasto
4.drugie wyrastanie-po 5 min. odpoczynku uformowałam wałek i umieściłam
w keksówce o wymiarach 25cmx11cm. gdzie wyrastał ok. 1 godz.
Piekłam 20 min. w temp.230st.C, następnie 20 min. w 210st.C i jeszcze dopiekałam
10 min. bez foremki.
Wyszedł bardzo smaczny chlebek. Polecam.
Zdjęcie będzie póżniej.
a Jeska przetłumaczyła.
40% rye with a linseed- rocket-soaker
Soaker:
20g przypieczonego w tosterze suchego chleba najlepiej żytniego, pociętego na kawałki
50g mieszanki dwóch rodzajów ziaren: lnu i suszonej rukoli, która ma nadać chlebowi
lekko orzechowego smaku i wyrazistości.
100g gorącej wody
Mieszankę chleba i ziaren zalać wodą, przykryć i odstawić na conajmniej 5 godzin.
Mieszanka drożdżowo-solna:
5g świeżych drożdży
10g soli morskiej
100g chłodnej wody
Wymieszać razem, przykryć i odstawić na 4-48 godzin, w temp. pokojowej.
Drożdżowy "poolish":
50g mąki pszennej typ 550
50g wody
1g świeżych drożdży
Wymieszać do gładkości, przykryć i odstawić na godzinę, w temp. pokojowej,
potem włożyć na noc do lodówki.
Ciasto:
- 160g zakwasu żytniego, 100% hydracji
-190g mąki pszennej typ 550
- 80g mąki żytniej typ 1150
-100-150g ciepłej wody, by zrobić miękkie i klejące ciasto (dałam tylko 100g)
-drożdżowy "poolish"
- soacker
- mieszanka drożdżowo-solna
Wyrobić gładkie ciasto. Nie może być zbyt mokre ale powinno być klejące. Będzie lekko elastyczne.
Pierwsze wyrastanie: 45-60 min. w pokojowej temp. ok. 22st.C.
Uformować kulę, dać odpocząć 5 min., potem uformować prostokąt i włożyć do formy do pieczenia.
Drugie wyrastanie: 60 min. w 24st.C
Pieczenie: piec w 230st.C przez 20 min. zmniejszyć temp. do 210st.C i dopiec następne 25-35 min.
Autorka piekła ten chleb, w drewnianej formie robionej, w domu. Cel jest taki, że chleb ma niskie
boki i dużą powierzchnię skórki. Ponoć stara niemiecka metoda pieczenia chleba.
Moje uwagi:
1.dałam tylko ziarna lnu i orzechy wł.
2.do cista właściwego dałam tylko 100g wody
3.pierwsze wyrastanie ok.70 min. i w tym czasie 2 razy złożyłam ciasto
4.drugie wyrastanie-po 5 min. odpoczynku uformowałam wałek i umieściłam
w keksówce o wymiarach 25cmx11cm. gdzie wyrastał ok. 1 godz.
Piekłam 20 min. w temp.230st.C, następnie 20 min. w 210st.C i jeszcze dopiekałam
10 min. bez foremki.
Wyszedł bardzo smaczny chlebek. Polecam.
Zdjęcie będzie póżniej.
Ostatnią edycję dokonał moderator: