Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb pszenno-żytni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 1148931" data-attributes="member: 8029"><p>Przepis znalazła Margot <a href="http://theinversecook.wordpress.com/2010/02/10/truly-rectangular-bread-with-a-linseed-rocket-soaker/" target="_blank">tutaj</a></p><p>a Jeska przetłumaczyła.</p><p> 40% rye with a linseed- rocket-soaker</p><p> Soaker:</p><p></p><p> 20g przypieczonego w tosterze suchego chleba najlepiej żytniego, pociętego na kawałki</p><p> 50g mieszanki dwóch rodzajów ziaren: lnu i suszonej rukoli, która ma nadać chlebowi</p><p> lekko orzechowego smaku i wyrazistości.</p><p> 100g gorącej wody</p><p> Mieszankę chleba i ziaren zalać wodą, przykryć i odstawić na conajmniej 5 godzin.</p><p></p><p>Mieszanka drożdżowo-solna:</p><p></p><p> 5g świeżych drożdży</p><p> 10g soli morskiej</p><p> 100g chłodnej wody</p><p>Wymieszać razem, przykryć i odstawić na 4-48 godzin, w temp. pokojowej.</p><p></p><p>Drożdżowy &quot;poolish&quot;:</p><p></p><p> 50g mąki pszennej typ 550</p><p> 50g wody</p><p> 1g świeżych drożdży</p><p>Wymieszać do gładkości, przykryć i odstawić na godzinę, w temp. pokojowej,</p><p>potem włożyć na noc do lodówki.</p><p></p><p> Ciasto:</p><p></p><p>- 160g zakwasu żytniego, 100% hydracji</p><p> -190g mąki pszennej typ 550</p><p>- 80g mąki żytniej typ 1150</p><p> -100-150g ciepłej wody, by zrobić miękkie i klejące ciasto (dałam tylko 100g)</p><p> -drożdżowy &quot;poolish&quot;</p><p>- soacker</p><p>- mieszanka drożdżowo-solna</p><p></p><p>Wyrobić gładkie ciasto. Nie może być zbyt mokre ale powinno być klejące. Będzie lekko elastyczne.</p><p>Pierwsze wyrastanie: 45-60 min. w pokojowej temp. ok. 22st.C.</p><p>Uformować kulę, dać odpocząć 5 min., potem uformować prostokąt i włożyć do formy do pieczenia.</p><p>Drugie wyrastanie: 60 min. w 24st.C</p><p>Pieczenie: piec w 230st.C przez 20 min. zmniejszyć temp. do 210st.C i dopiec następne 25-35 min.</p><p>Autorka piekła ten chleb, w drewnianej formie robionej, w domu. Cel jest taki, że chleb ma niskie</p><p>boki i dużą powierzchnię skórki. Ponoć stara niemiecka metoda pieczenia chleba.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>1.dałam tylko ziarna lnu i orzechy wł.</p><p>2.do cista właściwego dałam tylko 100g wody</p><p>3.pierwsze wyrastanie ok.70 min. i w tym czasie 2 razy złożyłam ciasto</p><p>4.drugie wyrastanie-po 5 min. odpoczynku uformowałam wałek i umieściłam</p><p>w keksówce o wymiarach 25cmx11cm. gdzie wyrastał ok. 1 godz.</p><p>Piekłam 20 min. w temp.230st.C, następnie 20 min. w 210st.C i jeszcze dopiekałam</p><p>10 min. bez foremki. </p><p>Wyszedł bardzo smaczny chlebek. Polecam.</p><p>Zdjęcie będzie póżniej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 1148931, member: 8029"] Przepis znalazła Margot [URL="http://theinversecook.wordpress.com/2010/02/10/truly-rectangular-bread-with-a-linseed-rocket-soaker/"]tutaj[/URL] a Jeska przetłumaczyła. 40% rye with a linseed- rocket-soaker Soaker: 20g przypieczonego w tosterze suchego chleba najlepiej żytniego, pociętego na kawałki 50g mieszanki dwóch rodzajów ziaren: lnu i suszonej rukoli, która ma nadać chlebowi lekko orzechowego smaku i wyrazistości. 100g gorącej wody Mieszankę chleba i ziaren zalać wodą, przykryć i odstawić na conajmniej 5 godzin. Mieszanka drożdżowo-solna: 5g świeżych drożdży 10g soli morskiej 100g chłodnej wody Wymieszać razem, przykryć i odstawić na 4-48 godzin, w temp. pokojowej. Drożdżowy "poolish": 50g mąki pszennej typ 550 50g wody 1g świeżych drożdży Wymieszać do gładkości, przykryć i odstawić na godzinę, w temp. pokojowej, potem włożyć na noc do lodówki. Ciasto: - 160g zakwasu żytniego, 100% hydracji -190g mąki pszennej typ 550 - 80g mąki żytniej typ 1150 -100-150g ciepłej wody, by zrobić miękkie i klejące ciasto (dałam tylko 100g) -drożdżowy "poolish" - soacker - mieszanka drożdżowo-solna Wyrobić gładkie ciasto. Nie może być zbyt mokre ale powinno być klejące. Będzie lekko elastyczne. Pierwsze wyrastanie: 45-60 min. w pokojowej temp. ok. 22st.C. Uformować kulę, dać odpocząć 5 min., potem uformować prostokąt i włożyć do formy do pieczenia. Drugie wyrastanie: 60 min. w 24st.C Pieczenie: piec w 230st.C przez 20 min. zmniejszyć temp. do 210st.C i dopiec następne 25-35 min. Autorka piekła ten chleb, w drewnianej formie robionej, w domu. Cel jest taki, że chleb ma niskie boki i dużą powierzchnię skórki. Ponoć stara niemiecka metoda pieczenia chleba. Moje uwagi: 1.dałam tylko ziarna lnu i orzechy wł. 2.do cista właściwego dałam tylko 100g wody 3.pierwsze wyrastanie ok.70 min. i w tym czasie 2 razy złożyłam ciasto 4.drugie wyrastanie-po 5 min. odpoczynku uformowałam wałek i umieściłam w keksówce o wymiarach 25cmx11cm. gdzie wyrastał ok. 1 godz. Piekłam 20 min. w temp.230st.C, następnie 20 min. w 210st.C i jeszcze dopiekałam 10 min. bez foremki. Wyszedł bardzo smaczny chlebek. Polecam. Zdjęcie będzie póżniej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb pszenno-żytni
Bottom