chleb pszenny na zakwasie

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Chleb pszenny na zakwasie * przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de
1 bochenek 1 -1,5 kg
Czas wykonania: 10 minut + 60 min. pieczenie

Składniki:
1000 g mąki pszennej badz orkiszowej
250 g otrąb pszennych (lub z orkiszu) namoczonych poprzedniego dnia – wody tyle aby tylko przykryć
300 - 400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki pszennej
ok. 0,5 l wody (w zależności od wymagań mąki)
1 łyżka (25g) soli
1 – 2 łyżki dowolnych ziół (wg uznania)

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.

Pieczenie:
20 minut w temp. 250 st.C, obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
Witam Mirabbelko,

Dawno nikt nie zaglądał do tego tematu.
Tak wogóle to cieszę się, że w poszukiwaniu przepisów na "chleb na zakwasie" trafiłam na forum cincin i na znajome mi nicki z przed lat, kiedy to zafascynowana byłam pieczeniem chleba w maszynie (Bajaderka, Liska, Dziunia i inne)
Później tamto forum gdzieś zniknęło...
A ja chleb piekłam z przerwami (w zasadzie, albo jeden smak, albo korzystałam z gotowych mieszanek)
Właśnie niedawno postanowiłam piec chleb bez drożdzy. Najpierw, oczywiście lektura tego forum (tak bogata, że do tej pory nie zdążyłam przejrzeć wszystkiego.
Dzięki niej wyhodowałam zakwasy:żytni, pszenny z jasnej mąki i orkiszowy.
Oczywiście pierwsze wypieki też już mam za sobą. Mniej i bardziej udane. Najmniej, chyba, chleb z tego wątku. Podejrzewam, że źle dobrałam zioła.
icon_sad.gif

Mogłabym się nawet pochwalić swoimi pierwszymi chlebami, ale obawiam się, że nie poradzę sobie z umieszczeniem zdjęć na forum. Nigdy tego nie robiłam.

Chleb z mąki orkiszowej na pewno jeszcze zrobię. Myślałam o dodatku orzechów włoskich. Co o tym sądzisz? A jakie zioła Ty dodajesz?
Mam przy okazji jeszcze pytania dotyczące zakwasu:

1. Zakwas pszenny zrobiłam na mące pszennej z pełnego przemiału. Dokarmiam białą 650. Ma piękny jabłkowy zapach i "rośnie jak na drożdżach". Czy tą mąkę mogę stosować dalej, czy na przemian z grubo mieloną?

2. Do długo pieniącego się zakwasu orkiszowego dodałam na początek łyżkę żytniego i trochę mąki 650. Właściwie wtedy dopiero ruszył. Czym powinnam go teraz podkarmiać, zeby nie zatracić orkiszowego charakteru?
Gorąco pozdrawiam wszystkich
Franka

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
witaj na forum,
wiesz, ze ja nigdy nie zrobilam tego chleba? poproszona przez kogos przetlumaczylam przepis a potem o nim zapomnialam. wyciagnelas go z otchlani zapomnienia
icon_mrgreen.gif

odpowiadajac na twoje pytania:
ad.1 zakwas pszenny mozesz w dalszym ciagu dokarmiac pszenna 650. dokarmiany razowa bedzie troche inaczej pachnial (nie tak ladnie) i mial tendencje do rozwarstwiania.
ad.2 zakwas orkiszowy jest trudny do utrzymania i moim zdaniem wcale nie musisz go miec, zeby piec chleby orkiszowe.
do zrobienia zaczynu potrzebujesz maks. 50g zakwasu, wiec wystarczy, gdy uzyjesz np. zakwasu zytniego (ktory jest najtrwalszy) badz pszennego, a reszte maki dodasz z orkiszu.
na poczatku tez prowadzilam rownolegle rozne zakwasy a teraz z lenistwa
icon_wink.gif
uzywam tylko mojego dyzurnego zytniaka.

wstawienie zdjecia na forum jest bardzo proste. po wcisnieciu odpowiedzi obejrzyj co masz pod ramka na dole.
wystarczy kliknac na "przegladaj" u dolu. za jego pomoca znajdziesz zdjecie na swoim komputerze, ktore chcesz wstawic. potem naciskasz zielone "WYSLIJ" i pojawi sie ono jako zalacznik do wstawienia, ktorym mozesz dowolnie zarzadzac za pomoca "zarzadzaj obecnymi zalacznikami" . czyli ustawiac zdjecie jedno pod drugim, kasowac jesli ci sie nie podoba itp.

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
Serdeczne dzięki,
Póki co, to narazie utrzymam te zakwasy, choć najperawdopodobniej rzeczywiście kiedyś zrezygnuje na rzecz żytniego, pewnego i bardzo dojrzałego.
Na jutrzejsze śniadanie obiecałam domownikom ciepłe bułeczki, więc właśnie przygotowuję ciasto (właściwie męczy sie maszyna za mnie), więc jutro pochwalę się (albo i nie
icon_smile.gif
)
pozdrawiam
Franka

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
Zmodyfikowałam przepis na chleb orkiszowy, bo poprzedni był nieudany.
Dziś zamiast otrębów i ziół dałam 15 dag zmielonych orzechów oraz łyżkę miodu.
Smakowo jest super. Polecam!!
Poniżej spróbuje wkleić zdjęcie. Ciekawe, czy sie uda, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam.
orkiszowy_z_orzechami_005.jpg

Załączniki

• orkiszowy_z_orzechami_005.jpg
    orkiszowy_z_orzechami_005.jpg
    1.9 MB · Wyświetleń: 0

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
Nawet udało się. jak na początkującego piekarza i forumowicza "wklejającego" to poszło całkiem nieźle.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
W takim razie podwojne gratulacje!
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy