- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb pszenny na zakwasie * przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de
1 bochenek 1 -1,5 kg
Czas wykonania: 10 minut + 60 min. pieczenie
Składniki:
1000 g mąki pszennej badz orkiszowej
250 g otrąb pszennych (lub z orkiszu) namoczonych poprzedniego dnia – wody tyle aby tylko przykryć
300 - 400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki pszennej
ok. 0,5 l wody (w zależności od wymagań mąki)
1 łyżka (25g) soli
1 – 2 łyżki dowolnych ziół (wg uznania)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.
Pieczenie:
20 minut w temp. 250 st.C, obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut
1 bochenek 1 -1,5 kg
Czas wykonania: 10 minut + 60 min. pieczenie
Składniki:
1000 g mąki pszennej badz orkiszowej
250 g otrąb pszennych (lub z orkiszu) namoczonych poprzedniego dnia – wody tyle aby tylko przykryć
300 - 400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki pszennej
ok. 0,5 l wody (w zależności od wymagań mąki)
1 łyżka (25g) soli
1 – 2 łyżki dowolnych ziół (wg uznania)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.
Pieczenie:
20 minut w temp. 250 st.C, obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut
Ostatnią edycję dokonał moderator: