Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenny na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 95294" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb pszenny na zakwasie </strong>* przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de</p><p>1 bochenek 1 -1,5 kg</p><p>Czas wykonania: 10 minut + 60 min. pieczenie</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1000 g mąki pszennej badz orkiszowej</p><p>250 g otrąb pszennych (lub z orkiszu) namoczonych poprzedniego dnia – wody tyle aby tylko przykryć</p><p>300 - 400 g <a href="http://chleb.info.pl/index.php?id=24" target="_blank">3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki pszennej</a></p><p>ok. 0,5 l wody (w zależności od wymagań mąki)</p><p>1 łyżka (25g) soli</p><p>1 – 2 łyżki dowolnych ziół (wg uznania)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.</p><p></p><p>Pieczenie:</p><p>20 minut w temp. 250 st.C, obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 95294, member: 232"] [B]Chleb pszenny na zakwasie [/B]* przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de 1 bochenek 1 -1,5 kg Czas wykonania: 10 minut + 60 min. pieczenie Składniki: 1000 g mąki pszennej badz orkiszowej 250 g otrąb pszennych (lub z orkiszu) namoczonych poprzedniego dnia – wody tyle aby tylko przykryć 300 - 400 g [URL="http://chleb.info.pl/index.php?id=24"]3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki pszennej[/URL] ok. 0,5 l wody (w zależności od wymagań mąki) 1 łyżka (25g) soli 1 – 2 łyżki dowolnych ziół (wg uznania) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą. Pieczenie: 20 minut w temp. 250 st.C, obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb pszenny na zakwasie
Top
Bottom