Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb pszenny "włoski"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="JanBartlomiej" data-source="post: 762471" data-attributes="member: 10961"><p>Przepis jest drobna adaptacja receptury na &quot;Italian Ring Bread&quot; z &quot;NancySilverton's Breads from the La Brea Bakery&quot;. </p><p></p><p>Pozwole sobie na bardzo krotki komentarz: </p><p></p><p>Zamieszczam go tutaj bo wyszedl mi smaczniejszy, niz sie spodziewalem (najbardziej cenie sobie chleby mieszane, do czysto pszennych nie mam zbytnio zaufania). Pieke od niedawna, lecz dosc czesto. Zycie rzucilo mnie z Polski za ocean gdzie trudno o dobry chleb z chrupiaca i wypieczona skorka. Niedawno, w naglej potrzebie, kupilem wlasnie wspomniany &quot;Italian Ring Bread&quot; z &quot;La Brea Bakery&quot; a ze na polce z ksiazkami kilka dni wczesniej stanela &quot;Nancy Silverton's Breads from the La Brea Bakery&quot;, z zaciekawienem zajrzalem do srodka, czy tez znajde odpowiedni przepis. Znalazlem, wyprobowalem, podaje ponizej.</p><p></p><p>W miejsce amerykanskiej cup'y (miary objetosci rownej 240 ml) uzywac bede zapomnianej juz nieco kwaterki (jako ze nie przepadam za mierzeniem rzeczy na &quot;szklanki&quot;, bo te mniejsze moga byc lub wieksze)</p><p></p><p><strong>Zakawas pszenny</strong> przygotowalem kilka dni wczesniej z zakwasu zytniego (1:1 maka, woda) biorac</p><p></p><p>dnia pierwszego: 100g zakwasu (zytniego), 100g maki pszennej, 100g wody</p><p></p><p>dnia drugiego: 100g zakwasu z dnia pierwszego, 100g maki pszennej, 100g wody</p><p></p><p>dnia trzeciego: 100g zakwasu z dnia poprzedniego, 100g maki pszennej, 100g wody</p><p></p><p>dnia czwartego, wczesnym rankiem, uznalem, iz zakwas osiagnal pelna dojrzalosc i uzylem go do przygotowania startera</p><p></p><p><strong>Starter</strong></p><p></p><p>Zmieszalem razem i odstawilem na okolo 12 godzin w temperaturze pokojowej</p><p> </p><p>1 kwaterke maki pszennej</p><p>1/2 kwaterki przegotowanej letniej wody</p><p>1/4 kwaterki zakwasu pszennego</p><p></p><p>Nastepnie, rozrobiwszy 1 lyzeczke drozdzy instant w 1 1/4 kwaterki wody, rozczynilem tym 4 kwaterki maki pszennej i przygotowany uprzednio starter. To zostawilem w spokojnosci na 1/2 godziny, po czym przenioslem ciasto na dobrze omaczona stolnice i wyrabialem kilka minut, podsypujac doc obficie maka (do wlasciwej konsystencji ciasta). Nastepnie kilkakrotnie rozciagnajac ciasto na plask i solac placek (po kazdym soleniu skladalem go na dwoje i znow rozciagalem i solilem), wsolilem w niego 1 lyzeczke soli. Nastepnie ciastowa kule przenioslem do miski, gdzie wlalem jedna lyzke oliwy i te wrobilem w ciasto, poczem przenioslem je do drugiej miski na omaczona dobrze bawelniana sciereczke, i zostawilem w lodowce do wyrosniecia na noc. Po wyjeciu z lodowki pozwolilem mu podejsc jeszcze troche przez 1-2h w temp pokojowej, a nastepnie przenioslem na nagrzany w piekarniku, do okolo 220 st C, kamien. Pieklem 40 minut w &quot;wilgotnym&quot; piecu (zraszajc 2-3 razy chleb i scianki pieca rozpylaczem do kwiatow).</p><p></p><p>[ATTACH=full]33731[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]33732[/ATTACH]</p><p></p><p>Smacznego, i niech Wam sie upiecze!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="JanBartlomiej, post: 762471, member: 10961"] Przepis jest drobna adaptacja receptury na "Italian Ring Bread" z "NancySilverton's Breads from the La Brea Bakery". Pozwole sobie na bardzo krotki komentarz: Zamieszczam go tutaj bo wyszedl mi smaczniejszy, niz sie spodziewalem (najbardziej cenie sobie chleby mieszane, do czysto pszennych nie mam zbytnio zaufania). Pieke od niedawna, lecz dosc czesto. Zycie rzucilo mnie z Polski za ocean gdzie trudno o dobry chleb z chrupiaca i wypieczona skorka. Niedawno, w naglej potrzebie, kupilem wlasnie wspomniany "Italian Ring Bread" z "La Brea Bakery" a ze na polce z ksiazkami kilka dni wczesniej stanela "Nancy Silverton's Breads from the La Brea Bakery", z zaciekawienem zajrzalem do srodka, czy tez znajde odpowiedni przepis. Znalazlem, wyprobowalem, podaje ponizej. W miejsce amerykanskiej cup'y (miary objetosci rownej 240 ml) uzywac bede zapomnianej juz nieco kwaterki (jako ze nie przepadam za mierzeniem rzeczy na "szklanki", bo te mniejsze moga byc lub wieksze) [B]Zakawas pszenny[/B] przygotowalem kilka dni wczesniej z zakwasu zytniego (1:1 maka, woda) biorac dnia pierwszego: 100g zakwasu (zytniego), 100g maki pszennej, 100g wody dnia drugiego: 100g zakwasu z dnia pierwszego, 100g maki pszennej, 100g wody dnia trzeciego: 100g zakwasu z dnia poprzedniego, 100g maki pszennej, 100g wody dnia czwartego, wczesnym rankiem, uznalem, iz zakwas osiagnal pelna dojrzalosc i uzylem go do przygotowania startera [B]Starter[/B] Zmieszalem razem i odstawilem na okolo 12 godzin w temperaturze pokojowej 1 kwaterke maki pszennej 1/2 kwaterki przegotowanej letniej wody 1/4 kwaterki zakwasu pszennego Nastepnie, rozrobiwszy 1 lyzeczke drozdzy instant w 1 1/4 kwaterki wody, rozczynilem tym 4 kwaterki maki pszennej i przygotowany uprzednio starter. To zostawilem w spokojnosci na 1/2 godziny, po czym przenioslem ciasto na dobrze omaczona stolnice i wyrabialem kilka minut, podsypujac doc obficie maka (do wlasciwej konsystencji ciasta). Nastepnie kilkakrotnie rozciagnajac ciasto na plask i solac placek (po kazdym soleniu skladalem go na dwoje i znow rozciagalem i solilem), wsolilem w niego 1 lyzeczke soli. Nastepnie ciastowa kule przenioslem do miski, gdzie wlalem jedna lyzke oliwy i te wrobilem w ciasto, poczem przenioslem je do drugiej miski na omaczona dobrze bawelniana sciereczke, i zostawilem w lodowce do wyrosniecia na noc. Po wyjeciu z lodowki pozwolilem mu podejsc jeszcze troche przez 1-2h w temp pokojowej, a nastepnie przenioslem na nagrzany w piekarniku, do okolo 220 st C, kamien. Pieklem 40 minut w "wilgotnym" piecu (zraszajc 2-3 razy chleb i scianki pieca rozpylaczem do kwiatow). [ATTACH=full]33731[/ATTACH] [ATTACH=full]33732[/ATTACH] Smacznego, i niech Wam sie upiecze! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb pszenny "włoski"
Top
Bottom