Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
chleb pszenny z maka ryzowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 441064" data-attributes="member: 232"><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Chleb pszenny z maka ryzowa</strong></span></p><p></p><p>Ilosc: : 2 chleby</p><p></p><p>====================== zaczyn drozdzowy ======================</p><p> 100g maka pszenna Typ 812</p><p> 65g woda</p><p> 3g drozdze swieze</p><p> 2g sol</p><p></p><p>========================== zaparzanie==========================</p><p> 270g gotujaca woda</p><p> 90g maka ryzowa</p><p></p><p>============================= ciasto wlasciwe=============================</p><p> 410g maka pszenna Typ 812</p><p> 200g woda</p><p> 360g maka ryzowa zaparzona</p><p> 15g drozdze swieze</p><p> 115g przefermentowanego zaczynu (nie cala ilosc !)</p><p> 20g olej sloneczenikowy</p><p> 16g (3/4 lyzki) sol</p><p> maka pszenna Typ 812; do posypania</p><p></p><p></p><p><em>zrodlo: Petra Holzapfel</em></p><p><em></em></p><p>Na przygotowania tego chleba potrzebujemy 2 dni.</p><p></p><p>Skladniki zaczynu wymieszac razem na gladkie ciasto. Przykryte odstawic w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, nastepnie przechowac w lodowce ca 48 godzin. Przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej.</p><p></p><p>Make ryzowa zalac gotujaca woda i natychmiast dobrze wymieszac trzepaczka. Mieszanine ochlodzic i odstawic do lodowki.</p><p></p><p>Na ciasto wlasciwe przygotowac make, w wodzie rozpuszczone drozdze, zaczyn i zaparzona make ryzowa. Calosc mieszac mikserem ok. 4-5 minut (mikser: poziom 1), dodac olej i dalej wyrabiac 4-5 minut (mikser: poziom 2), pod koniec dodac sol i wymieszac.</p><p></p><p>Ciasto wylozyc do miski wysmarowanej olejem i przykryte 75-90 minut odstawic do wyrosniecia, przy czym po 40 minutach raz zagniesc.</p><p></p><p>Wylozyc ciasto na wysypany maka blat, podzielic na 2 czesci, delikatnie uformowac i dac mu krotko odpoczac. Nastepnie ulozyc w owalny bochenek, polozyc na papierze do pieczenia i posypac maka. Przykryte odstawic do wyrosniecia na 30 minut.</p><p></p><p>Piekarnik temp. 225 st C nagrzac z kamieniem, chleby naciac, wsunac do nagrzanego piekarnika wlewajac jednoczesnie szklanke goracej wody na blaszke.</p><p></p><p>Po 15 minutach wyjac papier spod chleba i usunac nadmiar pary.</p><p></p><p>Calkowity czas pieczenia ok. 40 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 441064, member: 232"] [SIZE=18] [B]Chleb pszenny z maka ryzowa[/B][/SIZE] Ilosc: : 2 chleby ====================== zaczyn drozdzowy ====================== 100g maka pszenna Typ 812 65g woda 3g drozdze swieze 2g sol ========================== zaparzanie========================== 270g gotujaca woda 90g maka ryzowa ============================= ciasto wlasciwe============================= 410g maka pszenna Typ 812 200g woda 360g maka ryzowa zaparzona 15g drozdze swieze 115g przefermentowanego zaczynu (nie cala ilosc !) 20g olej sloneczenikowy 16g (3/4 lyzki) sol maka pszenna Typ 812; do posypania [I]zrodlo: Petra Holzapfel [/I] Na przygotowania tego chleba potrzebujemy 2 dni. Skladniki zaczynu wymieszac razem na gladkie ciasto. Przykryte odstawic w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, nastepnie przechowac w lodowce ca 48 godzin. Przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej. Make ryzowa zalac gotujaca woda i natychmiast dobrze wymieszac trzepaczka. Mieszanine ochlodzic i odstawic do lodowki. Na ciasto wlasciwe przygotowac make, w wodzie rozpuszczone drozdze, zaczyn i zaparzona make ryzowa. Calosc mieszac mikserem ok. 4-5 minut (mikser: poziom 1), dodac olej i dalej wyrabiac 4-5 minut (mikser: poziom 2), pod koniec dodac sol i wymieszac. Ciasto wylozyc do miski wysmarowanej olejem i przykryte 75-90 minut odstawic do wyrosniecia, przy czym po 40 minutach raz zagniesc. Wylozyc ciasto na wysypany maka blat, podzielic na 2 czesci, delikatnie uformowac i dac mu krotko odpoczac. Nastepnie ulozyc w owalny bochenek, polozyc na papierze do pieczenia i posypac maka. Przykryte odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piekarnik temp. 225 st C nagrzac z kamieniem, chleby naciac, wsunac do nagrzanego piekarnika wlewajac jednoczesnie szklanke goracej wody na blaszke. Po 15 minutach wyjac papier spod chleba i usunac nadmiar pary. Calkowity czas pieczenia ok. 40 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
chleb pszenny z maka ryzowa
Top
Bottom