Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pszenny z płatkami owsianymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1436444" data-attributes="member: 2721"><p>Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny chleb wg książki &quot;Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes&quot; aut. J.Hamelmana.</p><p></p><p>[ATTACH=full]82811[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">150 ml płatków owsianych (używłam górskich)</span> (ok. 60g)</p><p><span style="font-size: 26px">250 ml ciepłej wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">100 ml ciepłego mleka</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 opakowanie drożdży instant (7g)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka miodu</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 i 1/2 łyżeczki soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">700 ml mąki pszennej typ 650 (ok. 460g)</span></p><p><span style="font-size: 26px">100 ml mąki pszennej razowej (ok.60g)</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">+ 2-3 łyzki płatków owsianych do obtoczenia bochenka</span></p><p></p><p>Płatki owsiane rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).</p><p></p><p>Następnie dodajemy miód, sól, mleko i mąkę razową. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż użyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.</p><p></p><p>Ciasto pozostawiaony do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką, <a href="http://passionfruit.blox.pl/2010/02/Formowanie-bochenka-chleba.html" target="_blank">formujemy bochenek</a> , obtaczamy go w płatkach owsianych, nacinamy i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.</p><p></p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika wodą.</p><p></p><p>Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1436444, member: 2721"] Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny chleb wg książki "Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes" aut. J.Hamelmana. [ATTACH=full]82811[/ATTACH] [SIZE=10]150 ml płatków owsianych (używłam górskich)[/SIZE] (ok. 60g) [SIZE=10]250 ml ciepłej wody[/SIZE] [SIZE=10]100 ml ciepłego mleka[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka cukru[/SIZE] [SIZE=10]1 opakowanie drożdży instant (7g)[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka miodu[/SIZE] [SIZE=10]1 i 1/2 łyżeczki soli[/SIZE] [SIZE=10]700 ml mąki pszennej typ 650 (ok. 460g)[/SIZE] [SIZE=10]100 ml mąki pszennej razowej (ok.60g)[/SIZE] [SIZE=10]+ 2-3 łyzki płatków owsianych do obtoczenia bochenka[/SIZE] Płatki owsiane rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki). Następnie dodajemy miód, sól, mleko i mąkę razową. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż użyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze. Ciasto pozostawiaony do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką, [URL="http://passionfruit.blox.pl/2010/02/Formowanie-bochenka-chleba.html"]formujemy bochenek[/URL] , obtaczamy go w płatkach owsianych, nacinamy i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika wodą. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pszenny z płatkami owsianymi
Top
Bottom