Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pszenny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 440408" data-attributes="member: 232"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Chleb pszenny </strong>–</span> receptura na wzor chlebow pieczonych w piecu opalanym drewnem</p><p><span style="font-size: 26px">zrodlo: www.petras-brotkasten.de</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p></p><p><em>Zaczyn drozdzowy</em></p><p>156g maki pszennej 550</p><p>36g maki pszennej razowej</p><p>3/8 lyzeczki drozdzy instant (1,25g)</p><p>1 i 1/4 lyzeczki miodu</p><p>322g wody o temp. Pokojowej</p><p></p><p><em>ciasto wlasciwe</em></p><p>292g maki pszennej 550</p><p>1/2 lyzeczki drozdzy instant</p><p>1,5 lyzeczki soli</p><p></p><p>Skladniki na zaczyn wymieszac dobrze w misce. </p><p>Drozdze i make z ciasta wlasciwego wymieszac i ostroznie nakladac lyzka do zaczynu. Nie mieszac! Make przykryc i pozostawic calosc na 1-do 4 godzin do przefermentowania. Dla osiagniecia lepszego efektu można ciasto po 1 godzinie wstawic do lodowki na 8-24 godziny.</p><p>Zaczyn będzie probowal sobie znalezc wyjscie babelkujac poprzez przykrywajaca go mieszanine maki i to jest w porzadku..</p><p></p><p>Po odpoczynku w zimnie przelozyc calosc do maszyny bądź miski miksera i wyrabiac około 1 minute. Oskrobac brzegi miski z ciasta i pozostawic w spokoju na 20 minut.</p><p></p><p>Dodac sol i wyrabiac jeszcze raz około 7 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i miekkie , mozna jeszcze skorygowac dodajac odrobine maki bądź wody.</p><p></p><p>Wylozyc do miski nasmarowanej olejem, pozostawic przykryte ok. 1 godziny, aby podwoilo swoja objetosc. </p><p>Wylozyc na blat wysypany maka, utworzyc prostkat o ile to możliwe, skladac na 3 tak jak list , z grubsza uformowac kule i gladka strona do gory znowu umiescic w misce. Przykryte powinno odpoczywac jeszcze 45 – 60 minut.</p><p></p><p>Wyjac, uformowac wg uznania bochenek lub ulozyc w formie prostokatnej 25x12,5cm na dalsze 45 –50 minut do ponownego wyrosniecia.</p><p></p><p>Przed wlozeniem do piekarnika nagrzanego do 250 st. Chleb naciac, po 10 min temperature zredukowac do 220 st i piec jeszcze ok. 20 – 30 minut. Jeśli ktos lubi szczególnie chrupiaca skorke można czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut przedluzyc.</p><p>Przy pieczeniu w formie można chleba nie nacinac, lub zrobic jedynie jedno naciecie wzdluz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 440408, member: 232"] [SIZE=14][B]Chleb pszenny [/B]–[/SIZE] receptura na wzor chlebow pieczonych w piecu opalanym drewnem [SIZE=8]zrodlo: www.petras-brotkasten.de [/SIZE] [I]Zaczyn drozdzowy[/I] 156g maki pszennej 550 36g maki pszennej razowej 3/8 lyzeczki drozdzy instant (1,25g) 1 i 1/4 lyzeczki miodu 322g wody o temp. Pokojowej [I]ciasto wlasciwe[/I] 292g maki pszennej 550 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1,5 lyzeczki soli Skladniki na zaczyn wymieszac dobrze w misce. Drozdze i make z ciasta wlasciwego wymieszac i ostroznie nakladac lyzka do zaczynu. Nie mieszac! Make przykryc i pozostawic calosc na 1-do 4 godzin do przefermentowania. Dla osiagniecia lepszego efektu można ciasto po 1 godzinie wstawic do lodowki na 8-24 godziny. Zaczyn będzie probowal sobie znalezc wyjscie babelkujac poprzez przykrywajaca go mieszanine maki i to jest w porzadku.. Po odpoczynku w zimnie przelozyc calosc do maszyny bądź miski miksera i wyrabiac około 1 minute. Oskrobac brzegi miski z ciasta i pozostawic w spokoju na 20 minut. Dodac sol i wyrabiac jeszcze raz około 7 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i miekkie , mozna jeszcze skorygowac dodajac odrobine maki bądź wody. Wylozyc do miski nasmarowanej olejem, pozostawic przykryte ok. 1 godziny, aby podwoilo swoja objetosc. Wylozyc na blat wysypany maka, utworzyc prostkat o ile to możliwe, skladac na 3 tak jak list , z grubsza uformowac kule i gladka strona do gory znowu umiescic w misce. Przykryte powinno odpoczywac jeszcze 45 – 60 minut. Wyjac, uformowac wg uznania bochenek lub ulozyc w formie prostokatnej 25x12,5cm na dalsze 45 –50 minut do ponownego wyrosniecia. Przed wlozeniem do piekarnika nagrzanego do 250 st. Chleb naciac, po 10 min temperature zredukowac do 220 st i piec jeszcze ok. 20 – 30 minut. Jeśli ktos lubi szczególnie chrupiaca skorke można czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut przedluzyc. Przy pieczeniu w formie można chleba nie nacinac, lub zrobic jedynie jedno naciecie wzdluz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pszenny
Top
Bottom