Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pyszny z maszyny (anitka.m)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1165" data-attributes="member: 36"><p>Witam! </p><p></p><p>Czytuje to wspaniałe forum czasami a sama jestem "maszynistka", wiec podizele sie z Wami moim, dlugo wytesknionym, przepisem na chleb z maszyny. Chlebek nie kruszy sie i jest pyszny. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu, ktory zaczerpnelam ze strony allrecipes.com. Jest bardzo zmieniony i wlasciwie tylko stosunek maki do wody jest ten sam </p><p></p><p><strong>Chleb pyszny z maszyny </strong></p><p></p><p>1 szkl wody </p><p>1 szkl maki razowej (pszennej lub zytniej) </p><p>1 zabek czosnku (niekoniecznie) </p><p>szczypta drozdzy swiezych lub suszonych. </p><p>Wsadzic do maszyny, wymieszac. Zostawic co najmniej na noc. </p><p></p><p>Rano dodac: </p><p></p><p>1 szkl wody </p><p>ze dwie do czterech łyżek oleju lub oliwy (najlepiej z oliwek lub pestek winogron) </p><p>1 do dwóch łyżeczek oleju sezamowego (niekoniecznie) </p><p>1 łyżeczkę octu balsamicznego (niekoniecznie) </p><p>3 szkl mąki chlebowej </p><p>1/4 szkl otrąb </p><p>1/4 szkl pestek slonecznika/dyni </p><p>garstkę płatków owsianych lub jęczmiennych </p><p>łyżkę soli </p><p>szczypte cukru lub lyzke miodu </p><p>troche mniej niż 1/4 kostki drozdzy swiezych (suszonych bym dała 1 łyżeczkę) </p><p></p><p>Nastawic na program podstawowy (3 h). </p><p></p><p>Powyższy wykonalam wczoraj. Ale robie go prawie codzien, tylko zmieniam dodatki i rodzaj maki. Najlepszy wychodzi wlasnie z maki razowej i bulkowej (typ 650) w stos. 1:3. Pieklam tez z semoliny ale sie troche kruszyl i z samej chlebowej - jest tez super. Czesto dodaje lyzke siemienia i lyzke suchego maku - wtedy fajnie chrupie w zebach. Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1165, member: 36"] Witam! Czytuje to wspaniałe forum czasami a sama jestem "maszynistka", wiec podizele sie z Wami moim, dlugo wytesknionym, przepisem na chleb z maszyny. Chlebek nie kruszy sie i jest pyszny. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu, ktory zaczerpnelam ze strony allrecipes.com. Jest bardzo zmieniony i wlasciwie tylko stosunek maki do wody jest ten sam [B]Chleb pyszny z maszyny [/B] 1 szkl wody 1 szkl maki razowej (pszennej lub zytniej) 1 zabek czosnku (niekoniecznie) szczypta drozdzy swiezych lub suszonych. Wsadzic do maszyny, wymieszac. Zostawic co najmniej na noc. Rano dodac: 1 szkl wody ze dwie do czterech łyżek oleju lub oliwy (najlepiej z oliwek lub pestek winogron) 1 do dwóch łyżeczek oleju sezamowego (niekoniecznie) 1 łyżeczkę octu balsamicznego (niekoniecznie) 3 szkl mąki chlebowej 1/4 szkl otrąb 1/4 szkl pestek slonecznika/dyni garstkę płatków owsianych lub jęczmiennych łyżkę soli szczypte cukru lub lyzke miodu troche mniej niż 1/4 kostki drozdzy swiezych (suszonych bym dała 1 łyżeczkę) Nastawic na program podstawowy (3 h). Powyższy wykonalam wczoraj. Ale robie go prawie codzien, tylko zmieniam dodatki i rodzaj maki. Najlepszy wychodzi wlasnie z maki razowej i bulkowej (typ 650) w stos. 1:3. Pieklam tez z semoliny ale sie troche kruszyl i z samej chlebowej - jest tez super. Czesto dodaje lyzke siemienia i lyzke suchego maku - wtedy fajnie chrupie w zebach. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb pyszny z maszyny (anitka.m)
Top
Bottom