- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Przepis oryginalny nie jest z zaczynem, ja jednak go zmodyfikowalam i chlebek wyszedl naprawde pyszny ! !
(przepis pochodzi z nowo zakupionej ksiazki "Automat do pieczenia chleba; 300 przepisow, 300 zdjec" R. Pugnale; wszystkie do tej pory przetestowane sa naprawde udane!!
)
Zaczyn :
150 ml wody
150 g maki "5 ziaren"
½ lyzeczka suchych drozdzy
dobrze wymieszac, przykryc folia, odstawic na noc (lub na kilka godzin)
nastepnie dodac :
300 g maki (pol na pol "5 ziaren" i normalnej pszennej, T 55 lub T 65)
140 ml wody
1,5 lyzeczki soli
2,5 lyzeczki cukru
1 lyzka oleju
1 lyzka mleka w proszku
1-1,5 lyzeczki suchych drozdzy
(ja dodalam jeszcze troche ziaren slonecznika...
)
program podstawowy

(przepis pochodzi z nowo zakupionej ksiazki "Automat do pieczenia chleba; 300 przepisow, 300 zdjec" R. Pugnale; wszystkie do tej pory przetestowane sa naprawde udane!!

Zaczyn :
150 ml wody
150 g maki "5 ziaren"
½ lyzeczka suchych drozdzy
dobrze wymieszac, przykryc folia, odstawic na noc (lub na kilka godzin)
nastepnie dodac :
300 g maki (pol na pol "5 ziaren" i normalnej pszennej, T 55 lub T 65)
140 ml wody
1,5 lyzeczki soli
2,5 lyzeczki cukru
1 lyzka oleju
1 lyzka mleka w proszku
1-1,5 lyzeczki suchych drozdzy
(ja dodalam jeszcze troche ziaren slonecznika...

program podstawowy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: