Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb razowy na miodzie ze śliwkami (iwcia)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1136" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chleb razowy na miodzie ze śliwkami</strong> </p><p><a href="http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2751" target="_blank">http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2751</a></p><p> </p><p><u>składniki </u></p><p>375g mąki żytniej razowej </p><p>125g mąki pszennej razowej </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>375 ml letniej wody </p><p>2 duże łyżki miodu </p><p>5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich </p><p></p><p><u>Na zaczyn</u>: </p><p>20 g drożdży </p><p>1 łyżka cukru </p><p>125 ml mleka </p><p></p><p><u>Na zakwas</u>: </p><p>2 garści mąki żytniej razowej </p><p>150 ml letniej wody </p><p></p><p><u>sposób przygotowania </u></p><p>Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję Doś gęstej śmietany. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę). </p><p>W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. </p><p>Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone na drobne kawałki śliwki. Wlać zaczyn, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę rozmieszana z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby wprowadzić dość dużo powietrza. </p><p>Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je np. na poduszce elektrycznej). </p><p>Blaszkę &#8222;keksówkę&#8221; wysmarować oliwą i wysypać mąką, przełożyć ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić. </p><p>Pozostawić jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność. </p><p>Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50–60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia. </p><p>Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika układając go odwrotnie. Należy pozostawić go przez około 10-15minut (zapewni to zrumienienie skorki, która znajdowała się wewnątrz blaszki. </p><p>Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1136, member: 36"] [B]Chleb razowy na miodzie ze śliwkami[/B] [URL="http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2751"]http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2751[/URL] [U]składniki [/U] 375g mąki żytniej razowej 125g mąki pszennej razowej 1,5 łyżeczki soli 375 ml letniej wody 2 duże łyżki miodu 5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich [U]Na zaczyn[/U]: 20 g drożdży 1 łyżka cukru 125 ml mleka [U]Na zakwas[/U]: 2 garści mąki żytniej razowej 150 ml letniej wody [U]sposób przygotowania [/U] Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję Doś gęstej śmietany. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę). W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone na drobne kawałki śliwki. Wlać zaczyn, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę rozmieszana z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby wprowadzić dość dużo powietrza. Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je np. na poduszce elektrycznej). Blaszkę „keksówkę” wysmarować oliwą i wysypać mąką, przełożyć ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić. Pozostawić jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność. Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50–60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia. Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika układając go odwrotnie. Należy pozostawić go przez około 10-15minut (zapewni to zrumienienie skorki, która znajdowała się wewnątrz blaszki. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb razowy na miodzie ze śliwkami (iwcia)
Top
Bottom