Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb razowy orkiszowo-zytni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 472076" data-attributes="member: 52"><p>CHLEB RAZOWY ORKISZOWO-ZYTNI</p><p></p><p>[ATTACH=full]7545[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis ze strony www.kucinare.it / troche zmodyfikowany /</p><p></p><p>Poprzedniego wieczoru:</p><p>125 g maki pszennej / ja uzylam wysokoglutenowej manitoby /</p><p>125 ml letniej wody</p><p>7 g drozdzy granulowanych</p><p>- wszystkie skladniki bardzo dokladnie wymieszac / drozdze musza sie </p><p>rozpuscic /, przykryc i zostawic w cieplym miejscu na 12 godzin </p><p></p><p>Rano: </p><p>zaczyn z dnia poprzedniego / o nazwie &#8220;biga&#8221; /</p><p>5 g drozdzy granulowanych rozpuszczonych w 1 lyzce cieplej wody</p><p>150 ml cieplej wody / raczej letniej niz za cieplej /</p><p>200 g maki razowej orkiszowej</p><p>125 g maki razowej zytniej</p><p>7 g cukru</p><p>2 lyzeczki / 1 lyzeczka = 5 ml / soli</p><p>2 lyzki oliwy extravergine </p><p>- wszystkie skladniki wymieszac w maszynie do chleba / program Dough, samo </p><p>mieszanie, potem mozna ja wylaczyc /</p><p>- zostawic ciasto w maszynie na 2 godziny</p><p>- wyjac, utworzyc forme chleba / podluzny, okragly albo 2 podluzne: mozna </p><p>przelozyc do keksowki /, powierzchnie posypac maka</p><p>- zostawic pod przykryciem jeszcze przez 1 godzine</p><p>- zostawic pod przykryciem jeszcze przez 1 godzine</p><p>- rozgrzac piekarnik do 200°C, obnizyc temperature do 190° </p><p>- piec chleb przez okolo 30 minut</p><p></p><p>WERSJA RECZNA:</p><p>Jesli nie ma sie maszyny do chleba, skladniki nalezy dokladnie wyrobic / </p><p>recznie lub robotem /. Ciasto ulozyc w kule, przelozyc do miski, posmarowac </p><p>oliwa, naciac powierzchnie na krzyz i zostawic na 2 godziny. Potem zrobic </p><p>tak, jak w dalszej czesci opisu.</p><p></p><p>Mozna uzyc maki zwyklej zamiast razowej.</p><p></p><p>Pierwszy raz pieklam ten chleb w keksowce: wyrosl wysoko, ale chleb z </p><p>keksowki nie bardzo mi odpowiada / za bardzo przypomina ciasto /. Nastepnym </p><p>razem upieklam go juz bez keksowki: troche sie &quot;rozplaszczyl&quot;, ale i tak jest </p><p>dobrze wyrosniety, z licznymi dziurkami, mieciutki / zasluga glownie </p><p>orkiszu /. Zdjecie z uzyciem flesza nie oddaje jego wygladu: w rzeczywistosci </p><p>ma kolor orzechowy. Smak troche tez. </p><p>Bede jeszcze nad nim pracowac: chcialabym zmniejszyc ilosc drozdzy, ale i tak </p><p>jest bardzo dobry.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 472076, member: 52"] CHLEB RAZOWY ORKISZOWO-ZYTNI [ATTACH=full]7545[/ATTACH] Przepis ze strony www.kucinare.it / troche zmodyfikowany / Poprzedniego wieczoru: 125 g maki pszennej / ja uzylam wysokoglutenowej manitoby / 125 ml letniej wody 7 g drozdzy granulowanych - wszystkie skladniki bardzo dokladnie wymieszac / drozdze musza sie rozpuscic /, przykryc i zostawic w cieplym miejscu na 12 godzin Rano: zaczyn z dnia poprzedniego / o nazwie “biga” / 5 g drozdzy granulowanych rozpuszczonych w 1 lyzce cieplej wody 150 ml cieplej wody / raczej letniej niz za cieplej / 200 g maki razowej orkiszowej 125 g maki razowej zytniej 7 g cukru 2 lyzeczki / 1 lyzeczka = 5 ml / soli 2 lyzki oliwy extravergine - wszystkie skladniki wymieszac w maszynie do chleba / program Dough, samo mieszanie, potem mozna ja wylaczyc / - zostawic ciasto w maszynie na 2 godziny - wyjac, utworzyc forme chleba / podluzny, okragly albo 2 podluzne: mozna przelozyc do keksowki /, powierzchnie posypac maka - zostawic pod przykryciem jeszcze przez 1 godzine - zostawic pod przykryciem jeszcze przez 1 godzine - rozgrzac piekarnik do 200°C, obnizyc temperature do 190° - piec chleb przez okolo 30 minut WERSJA RECZNA: Jesli nie ma sie maszyny do chleba, skladniki nalezy dokladnie wyrobic / recznie lub robotem /. Ciasto ulozyc w kule, przelozyc do miski, posmarowac oliwa, naciac powierzchnie na krzyz i zostawic na 2 godziny. Potem zrobic tak, jak w dalszej czesci opisu. Mozna uzyc maki zwyklej zamiast razowej. Pierwszy raz pieklam ten chleb w keksowce: wyrosl wysoko, ale chleb z keksowki nie bardzo mi odpowiada / za bardzo przypomina ciasto /. Nastepnym razem upieklam go juz bez keksowki: troche sie "rozplaszczyl", ale i tak jest dobrze wyrosniety, z licznymi dziurkami, mieciutki / zasluga glownie orkiszu /. Zdjecie z uzyciem flesza nie oddaje jego wygladu: w rzeczywistosci ma kolor orzechowy. Smak troche tez. Bede jeszcze nad nim pracowac: chcialabym zmniejszyc ilosc drozdzy, ale i tak jest bardzo dobry. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb razowy orkiszowo-zytni
Top
Bottom