Chleb rosyjski

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,374
228
63
Chleb Rosyjski

Zakwas:
40 g zakwasu żytniego
150 g maki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa)
100 g wody

Wymieszać, odstawic na 6 godzin w temperaturze 30* C ( zostawiłam na noc w temperaturze kuchennej, ok 22*C)

Ciasto:
255 g zakwasu
200 g mąki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa) (użyłam żurkowej)
150 g mąki pszennej ( typ 650)
8 g soli
30 g patoki ( syropu buraczanego, miodu, golden syrup) ( dałam "der goldklare Sirup mit Karamellgeschmack")
1 g suchych drożdży ( opcjonalnie) - nie dałam
240 g wody.

Składniki wymieszać, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią. ( mieszałam wyłącznie łyżką, krótko)
Pozostawić na ok. półtorej godziny w temperaturze 28-30*C
Wyrośnięte ciasto przełożyć na mokrą deskę i mokrymi rękami sformować bochenek. Starać się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przełożyć bochenek do formy, wygładzić mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykryć ściereczką i pozostawic do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni i piec 55-65 minut.
Przed wlożeniem chleba do pieca i przed wyjęciem spryskać bochenek wodą.

źródło: http://crucide.livejournal.com/

Smaczny, wilgotny, łagodny żytni chleb. Taki prosty w wykonaniu! Na foremkę o długości 30 cm dobrze by zrobić z półtorej porcji, bo z jednej - jak widać -jest dość niski. Włożyłam do zimnego piekarnika, wyjęłam upieczony po 60 minutach.

P3250012.JPG

qd
 

Załączniki

  • P3250012.JPG
    P3250012.JPG
    407.7 KB · Wyświetleń: 6

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,820
380
83
qd
anbetung.gif
cvety.gif

Chlebek wygląda znakomicie a rosyjskie przepisy bardzo kuszą. Bardzo dziękuję za przepis
icon_mrgreen.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,374
228
63
No ze slodem tez mam ochote sprobowac. Powstrzymuje sie przed pchaniem slodu, tego zytniego palonego litewskiego, do wszystkiego.Pozenic prostote wykonania z aromatem slodu...
qd
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,820
380
83
qd dziękuję za przepis
anbetung.gif
Prosty i "szybki" i smak znakomity.
Moje modyfikacje: mąka żytnia 1400+720, pszenna 750, słód jęczmienny, wyrastał 3 godziny w lodówce
icon_mrgreen.gif


Prosty_rosyjski.jpg
 

Załączniki

  • Prosty_rosyjski.jpg
    Prosty_rosyjski.jpg
    416.6 KB · Wyświetleń: 4

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,622
808
113
a mnie nie rósł tak szybko jak w przepisie
fiesgrins.gif
Baaaaardzo długo musiałam nań czekać, ale się doczekałam i już ukroiłam kromeczkę ciepłego. Pycha jest
daumen.gif



studzę go na balkonie , żeby szybciej się do niego dobrać
icon_mrgreen.gif


rosy11.JPG

i już się dobrałam
icon_mrgreen.gif


rosy17.JPG
 

Załączniki

  • rosy11.JPG
    rosy11.JPG
    94.4 KB · Wyświetleń: 4
  • rosy17.JPG
    rosy17.JPG
    110.4 KB · Wyświetleń: 4

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,622
808
113
Pieczenie oczywiście było z przygodami. Ciasto zrobiłam 0 8 rano (wersja bez dodatku drożdży a z dodatkiem 1 łyżki miodu gryczanego) a do piekarnika powędrowało dopiero przed 15. Aż tyle mu zeszło z wyrastaniem, a odniosłam wrażenie że tak jeszcze z godzinkę mógłby rosnąć.
a po drodze ..............
................ Wywaliłam ciasto z miski na blat, uformowałam w bochenek i wtryniłam do foremki. Wygłaskałam, wyklepałam i przykryłam folią. I wtedy dopatrzyłam się, że foremka jest tylko posmarowana ale niczym nie posypana
fiesgrins.gif
Już nie bardzo mogłam go wyciągać, bo chyba wtedy rosłoby do rana. No to zostawiłam tak jak był. Po upieczeniu, okazało się że w kilku miejscach na bokach jest ciutkę przylepione. Ciachłam nożem, wcale nie delikatnie i go wywaliłam na ściereczkę, też nie delikatnie. Poleciałam studzić na balkon. Po 15 minutach kroiłam i właśnie ten przekrój wyżej pokazałam. Przed chwilką zjadłam kromeczkę, z samym masłem. Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakuje
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,820
380
83
Tym razem na zakwasie pszennym i mące pszennej razowej i pszennej 750 - aby był troszkę żytni dodałem 2 łyżki zakwasu żytniego
icon_mrgreen.gif

Prosty_rosyjski___zakwas_pszenny_i_m_ki_pszenne.jpg
 

Załączniki

  • Prosty_rosyjski___zakwas_pszenny_i_m_ki_pszenne.jpg
    Prosty_rosyjski___zakwas_pszenny_i_m_ki_pszenne.jpg
    476.3 KB · Wyświetleń: 4

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Bardzo fajny chleb, szybki, prawie bezobsługowy, sam rośnie i jest żytni i na zakwasie, czyli taki jak lubię. Zrobiłam 1,5 porcji bo potrzebuję 2 chlebki - keksówki. Wystarczy do niego masło, ser.
Napewno będę go piekła nieraz. Dałam syrop buraczany. Piekłam niecałą godzinę , 2 chlebki, jeden ważył po upieczeniu 603 g a drugi 630 g.
Na drugi raz dam jeszcze słód litewski ciemny i posypię kolendrą!

chleb_rosyjski_paint.JPG
 

Załączniki

  • chleb_rosyjski_paint.JPG
    chleb_rosyjski_paint.JPG
    131.1 KB · Wyświetleń: 4

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,374
228
63
samanta @ 12 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061017Bardzo fajny chleb, szybki, prawie bezobsługowy, sam rośnie i jest żytni i na zakwasie, czyli taki jak lubię. Zrobiłam 1,5 porcji bo potrzebuję 2 chlebki - keksówki. Wystarczy do niego masło, ser.
Napewno będę go piekła nieraz. Dałam syrop buraczany. Piekłam niecałą godzinę , 2 chlebki, jeden ważył po upieczeniu 603 g a drugi 630 g.
Na drugi raz dam jeszcze słód litewski ciemny i posypię kolendrą!
Gratulacje! Slicznie wyglada i mam nadzieje, ze tak samo smakuje Tobie i rodzinie
qd
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Esme

Member
Maj 21, 2011
1
0
0
Kocham i ubóstwiam ten przepis.
Wbrew przepowiedniom mojej mamy, która zapowiadał katastrofę, a nie bochenek, mój pierwszy chlebek na zakwasie wyszedł świetnie.
Posypany siemieniem. Nie wiem jedynie, dlaczego pęka.
246889_2166104637403_1390282818_32535921_571405_n.jpg
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
25,958
447
83
Wspaniały chleb, Esme
daumen.gif
. Nie wiem dlaczego pęka (może trochę za krótko rósł), ale te pęknięcia wyglądają bardzo malowniczo. Mam nadzieję, że mój chleb też tak popęka.