- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb ryżowy (bezglutenowy)
Przepis znaleziony na www.der-Sauerteig.de
400 g ryżowego zakwasu (trzeba wystartować najlepiej z żytniego i odrzucając ž po każdym karmieniu, przekształcić go w ryżowy)
200 g maki ryżowej
100 g maki kukurydzianej
50 g maki ziemniaczanej
120 ml cieplej wody
100 g twarożku
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżka miodu
50 ml oleju
dowolne zioła wg upodobania (kminek, anyż, kolendra)
Składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać 5 minut, aż do uzyskania gładkiego dość ścisłego ciasta. W razie potrzeby dodać maki lub wody. Odstawić na 30 minut. Jeszcze raz wyrabiac przez 5 minut. Uformować podłużny bochenek, włożyć do natłuszczonej formy. Odstawić przykryty do wyrośnięcia przez 1,5 – 2 godzin.
Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp 200 st C przez 10 w naparowanym piekarniku, temperaturę zredukować do 180 st C – całkowity czas pieczenia ok. 60 minut.
Przepis znaleziony na www.der-Sauerteig.de
400 g ryżowego zakwasu (trzeba wystartować najlepiej z żytniego i odrzucając ž po każdym karmieniu, przekształcić go w ryżowy)
200 g maki ryżowej
100 g maki kukurydzianej
50 g maki ziemniaczanej
120 ml cieplej wody
100 g twarożku
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżka miodu
50 ml oleju
dowolne zioła wg upodobania (kminek, anyż, kolendra)
Składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać 5 minut, aż do uzyskania gładkiego dość ścisłego ciasta. W razie potrzeby dodać maki lub wody. Odstawić na 30 minut. Jeszcze raz wyrabiac przez 5 minut. Uformować podłużny bochenek, włożyć do natłuszczonej formy. Odstawić przykryty do wyrośnięcia przez 1,5 – 2 godzin.
Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp 200 st C przez 10 w naparowanym piekarniku, temperaturę zredukować do 180 st C – całkowity czas pieczenia ok. 60 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: