Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb ryzowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 448162" data-attributes="member: 232"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Chleb ryżowy </strong>(bezglutenowy)</span></p><p></p><p><em><span style="font-size: 26px">Przepis znaleziony na www.der-Sauerteig.de</span></em></p><p></p><p>400 g ryżowego zakwasu (trzeba wystartować najlepiej z żytniego i odrzucając ž po każdym karmieniu, przekształcić go w ryżowy) </p><p>200 g maki ryżowej</p><p>100 g maki kukurydzianej</p><p>50 g maki ziemniaczanej</p><p>120 ml cieplej wody</p><p>100 g twarożku</p><p>3 jajka</p><p>2 płaskie łyżeczki soli</p><p>2 łyżka miodu</p><p>50 ml oleju</p><p>dowolne zioła wg upodobania (kminek, anyż, kolendra)</p><p></p><p>Składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać 5 minut, aż do uzyskania gładkiego dość ścisłego ciasta. W razie potrzeby dodać maki lub wody. Odstawić na 30 minut. Jeszcze raz wyrabiac przez 5 minut. Uformować podłużny bochenek, włożyć do natłuszczonej formy. Odstawić przykryty do wyrośnięcia przez 1,5 – 2 godzin. </p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp 200 st C przez 10 w naparowanym piekarniku, temperaturę zredukować do 180 st C – całkowity czas pieczenia ok. 60 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 448162, member: 232"] [SIZE=18][B]Chleb ryżowy [/B](bezglutenowy)[/SIZE] [I][SIZE=8]Przepis znaleziony na www.der-Sauerteig.de[/SIZE][/I] 400 g ryżowego zakwasu (trzeba wystartować najlepiej z żytniego i odrzucając ž po każdym karmieniu, przekształcić go w ryżowy) 200 g maki ryżowej 100 g maki kukurydzianej 50 g maki ziemniaczanej 120 ml cieplej wody 100 g twarożku 3 jajka 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżka miodu 50 ml oleju dowolne zioła wg upodobania (kminek, anyż, kolendra) Składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać 5 minut, aż do uzyskania gładkiego dość ścisłego ciasta. W razie potrzeby dodać maki lub wody. Odstawić na 30 minut. Jeszcze raz wyrabiac przez 5 minut. Uformować podłużny bochenek, włożyć do natłuszczonej formy. Odstawić przykryty do wyrośnięcia przez 1,5 – 2 godzin. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp 200 st C przez 10 w naparowanym piekarniku, temperaturę zredukować do 180 st C – całkowity czas pieczenia ok. 60 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb ryzowy
Top
Bottom