Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb świąteczny Liski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1554723" data-attributes="member: 956"><p>Wczoraj trafiłam na blogu Liski na chleb świąteczny z bakaliami na zakwasie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91427[/ATTACH]</p><p>Zdjęcie takie sobie, bo krojony jeszcze ciepławy. </p><p></p><p><strong>1 bochenek, w keksówce o pojemności 1 kg</strong></p><p><u><em>Dzień 1 (12h przed etapem 2):</em></u></p><p>150 ml wody</p><p>70 g zakwasu żytniego</p><p>120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)</p><p>Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 12h.</p><p></p><p><u><em>Dzień 2:</em></u></p><p>Zakwas z dnia nr 1</p><p>380 g mąki pszennej chlebowej typ 720</p><p>30 g melasy (najlepiej z trzciny cukrowej, ale może być też buraczana)</p><p>250 g kwasu chlebowego (do kupienia w sklepie spożywczym, w dziale z napojami)</p><p>15 g świeżych drożdży</p><p>100 g orzechów włoskich (uprażonych wcześniej na suchej patelni)</p><p>100 g suszonej żurawiny</p><p>60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w cienkie paseczki</p><p>łyżka nasion goji (opcjonalnie) - nie miałam dodałam suszoną miechunkę</p><p>2 łyżeczki kminku (opcjonalnie) </p><p>1,5 łyżeczki soli morskiej</p><p></p><p>Dodatkowo: otręby żytnie i olej roślinny do posmarowania foremki, jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania wierzchu chleba, 2 łyżeczki maku do posypania wierzchu</p><p></p><p>Wszystkie składniki (oprócz bakalii) zmiksować. Ciasto będzie dosyć luźne. Wmieszać bakalie (orzechy drobno posiekać).</p><p>Keksówkę o pojemności 1 kg posmarować olejem roślinnym, wysypać otrębami żytnimi. </p><p>Przelać do niej ciasto. Wygładzić wierzch. </p><p>Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania aż ciasto wypełni całą blaszkę (trwa to 1-2 h, powoli, ale trzeba koniecznie dać ciastu porządnie wyrosnąć – to b. ważne).</p><p>Wyrośnięty chleb posmarować jajkiem i posypać makiem, odstawić jeszcze na 10-15 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 st C.</p><p>Wstawić chleb, spryskać ścianki piekarnika wodą. Piec ok. 35-45 minut. Skórka tego chleba bardzo szybko się rumieni, można go więc przykryć aluminiową folią i dopiekać pod nią.</p><p>Upieczony chleb wyjąć z formy, ostudzić na kuchennej kratce.</p><p>Zawinąć w ściereczkę. Dobrze się przechowuje ok. tygodnia.</p><p></p><p>Moje uwagi: nie miałam nasion goji i zamiast dodałam tyle samo suszonej miechunki. Po pieczeniu w przepisowym czasie i w podanej temperaturze mój chleb miał słabo dopieczony spód. Wstawiłam jeszcze przykryty folią aluminiową na 15 minut z samym dolnym grzaniem. </p><p>Chleb jest bardzo smaczny, taki &quot;z charakterem&quot;, a ja takie chleby bardzo lubię. U mnie został zapisany w zakładce - moje ulubione chleby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1554723, member: 956"] Wczoraj trafiłam na blogu Liski na chleb świąteczny z bakaliami na zakwasie. [ATTACH=full]91427[/ATTACH] Zdjęcie takie sobie, bo krojony jeszcze ciepławy. [B]1 bochenek, w keksówce o pojemności 1 kg[/B] [U][I]Dzień 1 (12h przed etapem 2):[/I][/U] 150 ml wody 70 g zakwasu żytniego 120 g mąki żytniej razowej (typ 2000) Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 12h. [U][I]Dzień 2:[/I][/U] Zakwas z dnia nr 1 380 g mąki pszennej chlebowej typ 720 30 g melasy (najlepiej z trzciny cukrowej, ale może być też buraczana) 250 g kwasu chlebowego (do kupienia w sklepie spożywczym, w dziale z napojami) 15 g świeżych drożdży 100 g orzechów włoskich (uprażonych wcześniej na suchej patelni) 100 g suszonej żurawiny 60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w cienkie paseczki łyżka nasion goji (opcjonalnie) - nie miałam dodałam suszoną miechunkę 2 łyżeczki kminku (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki soli morskiej Dodatkowo: otręby żytnie i olej roślinny do posmarowania foremki, jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania wierzchu chleba, 2 łyżeczki maku do posypania wierzchu Wszystkie składniki (oprócz bakalii) zmiksować. Ciasto będzie dosyć luźne. Wmieszać bakalie (orzechy drobno posiekać). Keksówkę o pojemności 1 kg posmarować olejem roślinnym, wysypać otrębami żytnimi. Przelać do niej ciasto. Wygładzić wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania aż ciasto wypełni całą blaszkę (trwa to 1-2 h, powoli, ale trzeba koniecznie dać ciastu porządnie wyrosnąć – to b. ważne). Wyrośnięty chleb posmarować jajkiem i posypać makiem, odstawić jeszcze na 10-15 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 st C. Wstawić chleb, spryskać ścianki piekarnika wodą. Piec ok. 35-45 minut. Skórka tego chleba bardzo szybko się rumieni, można go więc przykryć aluminiową folią i dopiekać pod nią. Upieczony chleb wyjąć z formy, ostudzić na kuchennej kratce. Zawinąć w ściereczkę. Dobrze się przechowuje ok. tygodnia. Moje uwagi: nie miałam nasion goji i zamiast dodałam tyle samo suszonej miechunki. Po pieczeniu w przepisowym czasie i w podanej temperaturze mój chleb miał słabo dopieczony spód. Wstawiłam jeszcze przykryty folią aluminiową na 15 minut z samym dolnym grzaniem. Chleb jest bardzo smaczny, taki "z charakterem", a ja takie chleby bardzo lubię. U mnie został zapisany w zakładce - moje ulubione chleby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb świąteczny Liski
Bottom