Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb wiejski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 438437" data-attributes="member: 15"><p><u>Ciasto zytnie</u></p><p></p><p>400g maki pszennej typ 550</p><p>100g maki zytniej typ1150</p><p>10g swiezych drozdzy</p><p>10g soli</p><p>350g (350ml) wody</p><p></p><p>Maki wymieszac, wkruszyc drozdze, dodac sol i wode, wyrobic ciasto metoda <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17971" target="_blank">R. Bertineta</a>.</p><p></p><p></p><p><strong><u>Chleb wiejski</u></strong></p><p></p><p><u>Starter</u>:</p><p></p><p>Pol porcji ciasta zytniego, ktore powinno fermentowac w misce zakrytej folia spozywcza 4-6 godz. lub przez noc w lodowce ( w tym przypadku nalezy doprowadzic je do temp. pokojowej). </p><p></p><p><u>Ciasto wlasciwe</u>:</p><p></p><p>500g maki pszennej typ 550</p><p>100g maki zytniej typ 1150</p><p>5g swiezych drozdzy</p><p>15g soli</p><p>400g wody (400ml)</p><p></p><p></p><p>Starter przelozyc do wiekszej miski, dodac pozostale skladniki i wyrobic metoda Bertineta. Ciasto powinno byc gladkie, elastyczne, sprezyste. Uformowac kule, przelozyc do lekko omaczonej miski, zakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 1 godzine.</p><p></p><p>Ciasto wyjac z miski na blat, na nowo uformowac kule i zostawic do wyrosniecia na kolejna godzine.</p><p></p><p>Ostatni krok powtorzyc raz jeszcze, lecz tym razem zostawic do wyrosniecia na pol godziny.</p><p></p><p>Nastepnie wybrac ciasto na posypany maka blat, podzielic na 2 ok. 600g czesci, z kazdej z nich uformowac kule. Dwa okragle koszyczki do wyrastania lub dwie miski wylozyc scierczkami i dobrze posypac maka. Wlozyc kule ciasta, nakryc sciereczkami i odstawic do wyrosniecia na ok.1 godzine i 15 min., az prawie podwoja swa objetosc.</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzac do 250°C . bochenki przelozyc na lopate lub plaska blache, zyletka lub ostrym nozem, zrobic na brzegu naciecie w ksztalcie kola. Scianki piekarnika spryskac woda, chleby szybko zsunac na kamien i piec 5min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 220°C i piec dalsze 25-30min. az chleby beda ciemnobrazowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 438437, member: 15"] [U]Ciasto zytnie[/U] 400g maki pszennej typ 550 100g maki zytniej typ1150 10g swiezych drozdzy 10g soli 350g (350ml) wody Maki wymieszac, wkruszyc drozdze, dodac sol i wode, wyrobic ciasto metoda [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17971"]R. Bertineta[/URL]. [B][U]Chleb wiejski[/U][/B] [U]Starter[/U]: Pol porcji ciasta zytniego, ktore powinno fermentowac w misce zakrytej folia spozywcza 4-6 godz. lub przez noc w lodowce ( w tym przypadku nalezy doprowadzic je do temp. pokojowej). [U]Ciasto wlasciwe[/U]: 500g maki pszennej typ 550 100g maki zytniej typ 1150 5g swiezych drozdzy 15g soli 400g wody (400ml) Starter przelozyc do wiekszej miski, dodac pozostale skladniki i wyrobic metoda Bertineta. Ciasto powinno byc gladkie, elastyczne, sprezyste. Uformowac kule, przelozyc do lekko omaczonej miski, zakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 1 godzine. Ciasto wyjac z miski na blat, na nowo uformowac kule i zostawic do wyrosniecia na kolejna godzine. Ostatni krok powtorzyc raz jeszcze, lecz tym razem zostawic do wyrosniecia na pol godziny. Nastepnie wybrac ciasto na posypany maka blat, podzielic na 2 ok. 600g czesci, z kazdej z nich uformowac kule. Dwa okragle koszyczki do wyrastania lub dwie miski wylozyc scierczkami i dobrze posypac maka. Wlozyc kule ciasta, nakryc sciereczkami i odstawic do wyrosniecia na ok.1 godzine i 15 min., az prawie podwoja swa objetosc. Piekarnik rozgrzac do 250°C . bochenki przelozyc na lopate lub plaska blache, zyletka lub ostrym nozem, zrobic na brzegu naciecie w ksztalcie kola. Scianki piekarnika spryskac woda, chleby szybko zsunac na kamien i piec 5min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 220°C i piec dalsze 25-30min. az chleby beda ciemnobrazowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb wiejski
Top
Bottom