- Maj 28, 2009
- 25
- 0
- 0
Chleb wieloziarnisty ze soją na zakwasie
[/SIZE]
jest to przepis od kuchareczka
która z kolei zmodyfikowała przepis Gusi
Szczerze polecam
Zaczyn:
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 1,5 szklanki zakwasu ( dałam żytni)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 100g soi
- 3 i 2/3 do 5 szklanek mąki ( ja użyłam 3 i 0,5 szklanki)
Dodatkowo:
- Jajko do posmarowania (ja posmarowałam mlekiem)
- 2 łyzki słonecznika do posypania wierzchu
Soja:
Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc,( podobnie jak fasolę).
Nazajutrz przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie,"prawie" do miękkości.
Zimną soję ,dodałam do chlebka zamiast ziaren słonecznika.
Zaczyn:
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Pozostawić je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek i pozostawic na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać słonecznikiem i jeszcze raz delikatnie posmarować (w mniejszym stopniu spadają potem ziarenka).
Piec około 1 godziny w 200 stopniach.
[size="3"]
[/SIZE]
jest to przepis od kuchareczka
która z kolei zmodyfikowała przepis Gusi
Szczerze polecam

Zaczyn:
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 1,5 szklanki zakwasu ( dałam żytni)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 100g soi
- 3 i 2/3 do 5 szklanek mąki ( ja użyłam 3 i 0,5 szklanki)
Dodatkowo:
- Jajko do posmarowania (ja posmarowałam mlekiem)
- 2 łyzki słonecznika do posypania wierzchu
Soja:
Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc,( podobnie jak fasolę).
Nazajutrz przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie,"prawie" do miękkości.
Zimną soję ,dodałam do chlebka zamiast ziaren słonecznika.
Zaczyn:
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Pozostawić je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek i pozostawic na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać słonecznikiem i jeszcze raz delikatnie posmarować (w mniejszym stopniu spadają potem ziarenka).
Piec około 1 godziny w 200 stopniach.
[size="3"]