Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z kaszą jeczmienną i innymi ziarnami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Roman" data-source="post: 1391617" data-attributes="member: 19560"><p>Nareszcie znalazlam chleb ktory jest bardzo smaczny i wymaga bardzo malo pracy.</p><p></p><p>Przepis;</p><p></p><p>Wieczorem;</p><p></p><p>Zakwas;</p><p></p><p>50g zakwasu ( ja uzylam z maki pszennej)</p><p></p><p>200g wody</p><p></p><p>120 maki zytniej </p><p></p><p>Wszystko wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.</p><p></p><p>Namoczka ziaren;</p><p></p><p></p><p>300g zimnej wody</p><p></p><p>150g kaszy jeczmiennej perlowej</p><p></p><p>75g nasion slonecznika</p><p></p><p>75g nasion dyni</p><p></p><p>25g siemienia lnianego</p><p></p><p>wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.</p><p></p><p>Rano;</p><p></p><p>Zakwas i nasiona wymieszac razem i dodac nastepujace skladniki;</p><p></p><p>10g drozdzy instant</p><p></p><p>100g slodu moze byc melasa</p><p></p><p>200g maki chlebowej </p><p></p><p>100g maki zytniej</p><p></p><p>15g soli</p><p></p><p>wymieszac wszysto lyzka i przelozyc do wysmarowanej i podsypanej maka chlebowej foremki ( moja ma wymiary;</p><p>23cm dluga, 12 1/2 cm szeroka, 8 cm wysoka)</p><p></p><p>Odstawic do lodowki na 6-8 godzin powinien wyrosnac 2 cm, jesli nie to wyjac z lodowki i powinien dorosnac w temperaturze pokojowej,</p><p></p><p>rozgrzac piekarnik 250 C i kiedy wlozymy chleb spryskac piekarnik woda lub wrzucic kilka kostek lodu na dno pieca.</p><p>po 15 min zmniejszyc temperaturę do 200 C i piec przez nastepne 45 min. Jesli pod koniec pieczenia chleb bedzie </p><p>sie za bardzo przypiekal mozna go przykryc aluminiowa folia.</p><p></p><p>Kiedy chleb bedzie zimny zawinac w sciereczke i odstawic do nastepnego dnia.</p><p></p><p>Przepis jest z tego blog;</p><p></p><p><a href="http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kornbrod-med-lagom-harda-karnor/" target="_blank">http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kor...m-harda-karnor/</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]79934[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]79935[/ATTACH]</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Roman, post: 1391617, member: 19560"] Nareszcie znalazlam chleb ktory jest bardzo smaczny i wymaga bardzo malo pracy. Przepis; Wieczorem; Zakwas; 50g zakwasu ( ja uzylam z maki pszennej) 200g wody 120 maki zytniej Wszystko wymieszac i odstawic na 8-10 godzin. Namoczka ziaren; 300g zimnej wody 150g kaszy jeczmiennej perlowej 75g nasion slonecznika 75g nasion dyni 25g siemienia lnianego wymieszac i odstawic na 8-10 godzin. Rano; Zakwas i nasiona wymieszac razem i dodac nastepujace skladniki; 10g drozdzy instant 100g slodu moze byc melasa 200g maki chlebowej 100g maki zytniej 15g soli wymieszac wszysto lyzka i przelozyc do wysmarowanej i podsypanej maka chlebowej foremki ( moja ma wymiary; 23cm dluga, 12 1/2 cm szeroka, 8 cm wysoka) Odstawic do lodowki na 6-8 godzin powinien wyrosnac 2 cm, jesli nie to wyjac z lodowki i powinien dorosnac w temperaturze pokojowej, rozgrzac piekarnik 250 C i kiedy wlozymy chleb spryskac piekarnik woda lub wrzucic kilka kostek lodu na dno pieca. po 15 min zmniejszyc temperaturę do 200 C i piec przez nastepne 45 min. Jesli pod koniec pieczenia chleb bedzie sie za bardzo przypiekal mozna go przykryc aluminiowa folia. Kiedy chleb bedzie zimny zawinac w sciereczke i odstawic do nastepnego dnia. Przepis jest z tego blog; [URL="http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kornbrod-med-lagom-harda-karnor/"]http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kor...m-harda-karnor/[/URL] [ATTACH=full]79934[/ATTACH] [ATTACH=full]79935[/ATTACH] Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z kaszą jeczmienną i innymi ziarnami
Top
Bottom