Chleb z kminkiem dla maszynistów

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Wychodzi bez najmniejszego problemu.

mniejszy
woda - 300g
żytnia mąka typ 1150 - 100g
pszenna mąka typ 550 - 350g
sól - 1 1/2 łyżeczki
żytni zakwas w proszku - 1 łyżeczka
kminek - 2 łyżeczki
koriander - 1 łyżeczka
suche drożdze - 1 pakunek

większy
woda - 400g
żytnia mąka typ 1150 - 150g
pszenna mąka typ 550 - 470g
sól - 2 łyżeczki
żytni zakwas w proszku - 1 1/2 łyżeczki
kminek - 2 1/4 łyżeczki
koriander - 1 1/4 łyżeczki
suche drożdze - 1 1/4 pakunku

Wszystko mieszamy nastawiamy na odpowiedni program i po 4 godzinach
dostajemy bardzo smaczny, długo trzymający wilgoć chleb.
Raz pomyliłem się i zamiast żytniego zakawu dałem pszeny, W niczyn to nie zmieniło smaku.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy