Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z mąką sojową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 620967" data-attributes="member: 592"><p>Ten przepis przetłumaczyła mi Trzykasienka</p><p>z strony</p><p><a href="http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/" target="_blank">http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/</a></p><p>[ATTACH=full]19970[/ATTACH]</p><p><strong>Chleb z mąką sojową</strong></p><p>cytuję</p><p>,,Składniki</p><p>Zaczyn:</p><p>45g zakwasu</p><p>50 g wody (22stopnie)</p><p>90g maki pszennej typ 812</p><p>5 g mąki pszennej pełnoziarnistej</p><p></p><p>Ciasto chlebowe:</p><p>350 g wody (22 st)</p><p>150g mąki sojowej</p><p>325g mąki pszennej typ 812</p><p>25g maki pszennej pełnoziarnistej</p><p>30g maki żytniej typ 1150</p><p>125g zaczynu</p><p>10g soli</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>1. Zaczyn: zakwas włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę, zamieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin w temp. 20 stopni.</p><p>2. Ciasto: Wodę wlać do maszyny, dodać mąkę, wymieszać otrzymując niejednolite ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w pokojowej temperaturze (rozbudowuje się gluten)</p><p>3. 125g zaczynu po kawałeczku dodawać do ciasta, dodać sól, zamieszać. (Resztę zaczynu odstawić do lodówki, pamiętając o cotygodniowym dokarmianiu)</p><p>4. Ciasto ugniatać w maszynie przez około 8-9 minut, po tym czasie przeprowadzić test (tutaj napisane jest Fenster- okno, Test, może chodzi o ten test membrany?) Jeżeli test wypadnie negatywnie, dodać testowany kawałek do ciasta i zagniatać jeszcze około 2 minuty.</p><p>5. Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.</p><p>6. Ciasto wyłożyć na obsypana mąką powierzchnię, uformować prostokąt 15x 20 cm. Złożyć w kopertę (taką, w jakiej SA wysyłane listy urzędowe, czyli chyba te podłużne?) Ciasto przekręcić o 90 stopni, czynność powtórzyć. Ciasto włożyć powrotem do miski, odstawić na 2-3 godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 25%) Po upływie tego czasu, jeżeli po naciśnięciu ciasta placem, miejsce nacisku powoli się odbuduje to znaczy, że ciasto jest już gotowe.</p><p>7. Ciasto przepołowić, uformować 2 bochenki.</p><p>8. Odstawic w koszyczkach do wyrastania w temp. pokojowej na kolejne 1- 1,5 godz.</p><p>9. 30- 45 minut przed koncem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni.</p><p>10. Ciasto wyłożyc na łopate podsypana mąką- ostrym nożem zrobić 4 nacięcia długości 7,5 cm i głębokości 1 cm. Ostrze noża zanurzyć w wodzie i raz jeszcze naciąć, by ciasto nie sklepiło się powrotem.</p><p>11. Ciasto przełożyc do pieca i przez pierwsze 10 minut spryskiwać piekarnik kilkakrotnie spryskiwaczem do kwiatów. Po 15 minutach, zmniejszyć temp. do 205 stopni, piec przez 25- 30 minut, aż chleby będą złotobrązowe , a końcówki lekko zbrązowieją.</p><p>12. Wyciągnąć chleby z pieca, odstawić do ostygnięcia na kratce. Odczekac minimum godzinę przed krojeniem. Przechowywać w papierowej torebce przez okres 5 dni.</p><p></p><p>Chleb jest soczysty i ma lekko orzechowy posmak.&quot;</p><p>Robiłam tak jak Trzykasienka przetłumaczyła ,tylko nie robiłam tego testu bo nie wiem co to za test </p><p>[ATTACH=full]19971[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 620967, member: 592"] Ten przepis przetłumaczyła mi Trzykasienka z strony [URL="http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/"]http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/[/URL] [ATTACH=full]19970[/ATTACH] [B]Chleb z mąką sojową[/B] cytuję ,,Składniki Zaczyn: 45g zakwasu 50 g wody (22stopnie) 90g maki pszennej typ 812 5 g mąki pszennej pełnoziarnistej Ciasto chlebowe: 350 g wody (22 st) 150g mąki sojowej 325g mąki pszennej typ 812 25g maki pszennej pełnoziarnistej 30g maki żytniej typ 1150 125g zaczynu 10g soli Wykonanie: 1. Zaczyn: zakwas włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę, zamieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin w temp. 20 stopni. 2. Ciasto: Wodę wlać do maszyny, dodać mąkę, wymieszać otrzymując niejednolite ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w pokojowej temperaturze (rozbudowuje się gluten) 3. 125g zaczynu po kawałeczku dodawać do ciasta, dodać sól, zamieszać. (Resztę zaczynu odstawić do lodówki, pamiętając o cotygodniowym dokarmianiu) 4. Ciasto ugniatać w maszynie przez około 8-9 minut, po tym czasie przeprowadzić test (tutaj napisane jest Fenster- okno, Test, może chodzi o ten test membrany?) Jeżeli test wypadnie negatywnie, dodać testowany kawałek do ciasta i zagniatać jeszcze około 2 minuty. 5. Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. 6. Ciasto wyłożyć na obsypana mąką powierzchnię, uformować prostokąt 15x 20 cm. Złożyć w kopertę (taką, w jakiej SA wysyłane listy urzędowe, czyli chyba te podłużne?) Ciasto przekręcić o 90 stopni, czynność powtórzyć. Ciasto włożyć powrotem do miski, odstawić na 2-3 godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 25%) Po upływie tego czasu, jeżeli po naciśnięciu ciasta placem, miejsce nacisku powoli się odbuduje to znaczy, że ciasto jest już gotowe. 7. Ciasto przepołowić, uformować 2 bochenki. 8. Odstawic w koszyczkach do wyrastania w temp. pokojowej na kolejne 1- 1,5 godz. 9. 30- 45 minut przed koncem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni. 10. Ciasto wyłożyc na łopate podsypana mąką- ostrym nożem zrobić 4 nacięcia długości 7,5 cm i głębokości 1 cm. Ostrze noża zanurzyć w wodzie i raz jeszcze naciąć, by ciasto nie sklepiło się powrotem. 11. Ciasto przełożyc do pieca i przez pierwsze 10 minut spryskiwać piekarnik kilkakrotnie spryskiwaczem do kwiatów. Po 15 minutach, zmniejszyć temp. do 205 stopni, piec przez 25- 30 minut, aż chleby będą złotobrązowe , a końcówki lekko zbrązowieją. 12. Wyciągnąć chleby z pieca, odstawić do ostygnięcia na kratce. Odczekac minimum godzinę przed krojeniem. Przechowywać w papierowej torebce przez okres 5 dni. Chleb jest soczysty i ma lekko orzechowy posmak." Robiłam tak jak Trzykasienka przetłumaczyła ,tylko nie robiłam tego testu bo nie wiem co to za test [ATTACH=full]19971[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z mąką sojową
Top
Bottom