- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Chleb z orzechami laskowymi
http://thepassionatecook.typepad.com/thepa...nut-sourdo.html
wzorowałam sie na tym przepisie
1 bochenek o średnicy około 20cm
250 g zakwasu żytniego-na 14,16 godzin przed pieczeniem wziąć 1 łyżke zakwasu zytniego i po 120 g mąki żytniej(moja razowa) i wody ,wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej
100 g mąki żytniej
225 g mąki pszennej razowej
200 g wody
5 g soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 duża garść całych ,obranych orzechów laskowych
Połączyć wszystkie składniki(oprócz orzechów) w misce -ja wyrabiałam ręcznym robotem ,ok 8 minut,dodać orzechy i chwilę wyrabiać robotem,potem jeszcze jakieś 5 minut wyrabiałam ręka ciasto
Przełożyć do naoliwionej miski ,włożyć do foliowej torebki miskę z ciastem ,zostawic na ok 1,5 godziny do wyrośniecia ( po 30 minutach 1 raz składałam ciasto)
Zrobić okrągły bochenek i włożyć do wyłożonego ściereczką(ściereczka posypana mąką) durszlaka,nakryć i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośniecia
Piec z para w temperaturze240 stopni 15 minut i w temperaturze 220stopni 20 minut(ja piekłam na kamieniu)
Wystudzić


http://thepassionatecook.typepad.com/thepa...nut-sourdo.html
wzorowałam sie na tym przepisie
1 bochenek o średnicy około 20cm
250 g zakwasu żytniego-na 14,16 godzin przed pieczeniem wziąć 1 łyżke zakwasu zytniego i po 120 g mąki żytniej(moja razowa) i wody ,wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej
100 g mąki żytniej
225 g mąki pszennej razowej
200 g wody
5 g soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 duża garść całych ,obranych orzechów laskowych
Połączyć wszystkie składniki(oprócz orzechów) w misce -ja wyrabiałam ręcznym robotem ,ok 8 minut,dodać orzechy i chwilę wyrabiać robotem,potem jeszcze jakieś 5 minut wyrabiałam ręka ciasto
Przełożyć do naoliwionej miski ,włożyć do foliowej torebki miskę z ciastem ,zostawic na ok 1,5 godziny do wyrośniecia ( po 30 minutach 1 raz składałam ciasto)
Zrobić okrągły bochenek i włożyć do wyłożonego ściereczką(ściereczka posypana mąką) durszlaka,nakryć i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośniecia
Piec z para w temperaturze240 stopni 15 minut i w temperaturze 220stopni 20 minut(ja piekłam na kamieniu)
Wystudzić
