Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z orzechami laskowymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 620957" data-attributes="member: 592"><p><strong>Chleb z orzechami laskowymi</strong></p><p>[ATTACH=full]19968[/ATTACH]</p><p><a href="http://thepassionatecook.typepad.com/thepassionatecook/2007/10/hazelnut-sourdo.html" target="_blank">http://thepassionatecook.typepad.com/thepa...nut-sourdo.html</a></p><p>wzorowałam sie na tym przepisie</p><p>1 bochenek o średnicy około 20cm</p><p>250 g zakwasu żytniego-na 14,16 godzin przed pieczeniem wziąć 1 łyżke zakwasu zytniego i po 120 g mąki żytniej(moja razowa) i wody ,wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej</p><p>100 g mąki żytniej</p><p>225 g mąki pszennej razowej</p><p>200 g wody</p><p>5 g soli</p><p>1 łyżeczka suszonych drożdży</p><p>1 duża garść całych ,obranych orzechów laskowych</p><p>Połączyć wszystkie składniki(oprócz orzechów) w misce -ja wyrabiałam ręcznym robotem ,ok 8 minut,dodać orzechy i chwilę wyrabiać robotem,potem jeszcze jakieś 5 minut wyrabiałam ręka ciasto</p><p>Przełożyć do naoliwionej miski ,włożyć do foliowej torebki miskę z ciastem ,zostawic na ok 1,5 godziny do wyrośniecia ( po 30 minutach 1 raz składałam ciasto)</p><p>Zrobić okrągły bochenek i włożyć do wyłożonego ściereczką(ściereczka posypana mąką) durszlaka,nakryć i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośniecia</p><p>Piec z para w temperaturze240 stopni 15 minut i w temperaturze 220stopni 20 minut(ja piekłam na kamieniu)</p><p>Wystudzić</p><p>[ATTACH=full]19969[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 620957, member: 592"] [B]Chleb z orzechami laskowymi[/B] [ATTACH=full]19968[/ATTACH] [URL="http://thepassionatecook.typepad.com/thepassionatecook/2007/10/hazelnut-sourdo.html"]http://thepassionatecook.typepad.com/thepa...nut-sourdo.html[/URL] wzorowałam sie na tym przepisie 1 bochenek o średnicy około 20cm 250 g zakwasu żytniego-na 14,16 godzin przed pieczeniem wziąć 1 łyżke zakwasu zytniego i po 120 g mąki żytniej(moja razowa) i wody ,wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej 100 g mąki żytniej 225 g mąki pszennej razowej 200 g wody 5 g soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 duża garść całych ,obranych orzechów laskowych Połączyć wszystkie składniki(oprócz orzechów) w misce -ja wyrabiałam ręcznym robotem ,ok 8 minut,dodać orzechy i chwilę wyrabiać robotem,potem jeszcze jakieś 5 minut wyrabiałam ręka ciasto Przełożyć do naoliwionej miski ,włożyć do foliowej torebki miskę z ciastem ,zostawic na ok 1,5 godziny do wyrośniecia ( po 30 minutach 1 raz składałam ciasto) Zrobić okrągły bochenek i włożyć do wyłożonego ściereczką(ściereczka posypana mąką) durszlaka,nakryć i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośniecia Piec z para w temperaturze240 stopni 15 minut i w temperaturze 220stopni 20 minut(ja piekłam na kamieniu) Wystudzić [ATTACH=full]19969[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z orzechami laskowymi
Top
Bottom