Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 161863" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem</strong></p><p>(<span style="font-size: 26px">źródło: Jeffrey Hamelman, zmodyfikowany przeze mnie</span>)</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]60645[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><em>na ziarno</em>: </p><p>35g siemienia lnianego</p><p>100g wody</p><p></p><p><em>na zaczyn:</em> </p><p>75g mąki pszennej 550</p><p>90g wody</p><p>2 łyżki zakwasu</p><p></p><p><em>na ciasto chlebowe</em>:</p><p>380g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)</p><p>40g mąki żytniej</p><p>60g uprażonych ziaren słonecznika</p><p>30g uprażonych ziaren siemienia lnianego</p><p>175g wody</p><p>18g (1 łyżka) soli</p><p>130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)</p><p>170g zaczynu (patrz wyżej)</p><p></p><p></p><p><strong>Przygotowanie i pieczenie</strong></p><p>W dzień poprzedzający pieczenie zalewamy siemię lniane zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. </p><p>Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.</p><p></p><p>Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść.</p><p></p><p>[ATTACH=full]60646[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów.</p><p></p><p></p><p>Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.</p><p></p><p>Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszylu do wyrastania. </p><p></p><p>[ATTACH=full]60648[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]60649[/ATTACH]</p><p></p><p>Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin. </p><p>Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty. </p><p></p><p>Chleb wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 – 45 min w temperaturze 220st C. </p><p></p><p>Chleb wyrasta nadspodziewanie dobrze, smakuje wspaniale!</p><p>_________</p><p></p><p>PS. W moim chlebie zmienilam nieco proporcje maki zytniej do pszennej, poniewaz lubie chleby bardziej kwaskowate. Uzylam ok. 100g zytniej odpowiednio zmniejszajac ilosc pszennej, zas do tej ostatniej dodalam nieco razowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 161863, member: 232"] [B]Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem[/B] ([SIZE=8]źródło: Jeffrey Hamelman, zmodyfikowany przeze mnie[/SIZE]) [ATTACH=full]60645[/ATTACH] [B]Składniki[/B] [I]na ziarno[/I]: 35g siemienia lnianego 100g wody [I]na zaczyn:[/I] 75g mąki pszennej 550 90g wody 2 łyżki zakwasu [I]na ciasto chlebowe[/I]: 380g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 40g mąki żytniej 60g uprażonych ziaren słonecznika 30g uprażonych ziaren siemienia lnianego 175g wody 18g (1 łyżka) soli 130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej) 170g zaczynu (patrz wyżej) [B]Przygotowanie i pieczenie[/B] W dzień poprzedzający pieczenie zalewamy siemię lniane zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin. Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. [ATTACH=full]60646[/ATTACH] Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych. Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszylu do wyrastania. [ATTACH=full]60648[/ATTACH] [ATTACH=full]60649[/ATTACH] Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin. Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Chleb wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 – 45 min w temperaturze 220st C. Chleb wyrasta nadspodziewanie dobrze, smakuje wspaniale! _________ PS. W moim chlebie zmienilam nieco proporcje maki zytniej do pszennej, poniewaz lubie chleby bardziej kwaskowate. Uzylam ok. 100g zytniej odpowiednio zmniejszajac ilosc pszennej, zas do tej ostatniej dodalam nieco razowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem
Top
Bottom