Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z siemieniem lnianym wg Petry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 193423" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb z siemieniem lnianym</strong></p><p>zrodlo: www.petras-brotkasten.de</p><p></p><p></p><p>125 g siemienia lnianego</p><p>250g gotujacej wody</p><p>500g maki zytniej (typ 1150)</p><p>300g maki pszennej (typ 550)</p><p>20g drozdzy</p><p>125g letniej wody</p><p>1 i 1/2 lyzki soli</p><p>200g zakwasu zytniego</p><p>200g mleka</p><p></p><p>Siemie lniane zalac goraca woda i odstawic na 2 godziny. </p><p></p><p>Maki zmieszac razem w misce, zrobic w nich zaglebienie i w nim rozrobic drozdze z odrobina letniej wody.</p><p>Zakwas, siemie, mleko i sol dodac do mieszaniny mak z drozdzami i wyrabiac 10 minut w maszynie lub mikserem. Jesli konieczne dodac jeszcze wody lub mleka. </p><p></p><p>Uformowac z ciasta gladka kule i umiescic ja w natluszczonej misce. Przykryc folia i odstawic w temp 25stC na ok 3 godziny.</p><p></p><p>Po wyjeciu podzielic na dwa podluzne bochenki. Wylozyc je do formy i przykryte folia jeszcze raz pozostawic do wyrosniecia na 1,5 do 2 godz, tak aby podwoliy swoja objetosc. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 250st C. Bochenki naciac wzdluz i wsunac na lopacie do naparowanego piekarnika. Po 5 minutach obnizyc temperature do 200st C. Calkowty czas pieczenia ok. 75 minut (?).</p><p></p><p>Bardzo aromatyczny chleb z chrupiaca skorka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 193423, member: 232"] [B]Chleb z siemieniem lnianym[/B] zrodlo: www.petras-brotkasten.de 125 g siemienia lnianego 250g gotujacej wody 500g maki zytniej (typ 1150) 300g maki pszennej (typ 550) 20g drozdzy 125g letniej wody 1 i 1/2 lyzki soli 200g zakwasu zytniego 200g mleka Siemie lniane zalac goraca woda i odstawic na 2 godziny. Maki zmieszac razem w misce, zrobic w nich zaglebienie i w nim rozrobic drozdze z odrobina letniej wody. Zakwas, siemie, mleko i sol dodac do mieszaniny mak z drozdzami i wyrabiac 10 minut w maszynie lub mikserem. Jesli konieczne dodac jeszcze wody lub mleka. Uformowac z ciasta gladka kule i umiescic ja w natluszczonej misce. Przykryc folia i odstawic w temp 25stC na ok 3 godziny. Po wyjeciu podzielic na dwa podluzne bochenki. Wylozyc je do formy i przykryte folia jeszcze raz pozostawic do wyrosniecia na 1,5 do 2 godz, tak aby podwoliy swoja objetosc. Piekarnik rozgrzac do 250st C. Bochenki naciac wzdluz i wsunac na lopacie do naparowanego piekarnika. Po 5 minutach obnizyc temperature do 200st C. Calkowty czas pieczenia ok. 75 minut (?). Bardzo aromatyczny chleb z chrupiaca skorka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb z siemieniem lnianym wg Petry
Top
Bottom