- Gru 22, 2004
- 5,101
- 468
- 83
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
![A23C8D2F-BF6D-45FA-AFBE-17E812BAAB88.jpeg A23C8D2F-BF6D-45FA-AFBE-17E812BAAB88.jpeg](https://www.cincin.cc/data/attachments/83/83395-1a37fee4a09cdf1246077b3de6e8bbe9.jpg)
![83A10B62-AD8C-49ED-A4BD-7278C8E22A40.jpeg 83A10B62-AD8C-49ED-A4BD-7278C8E22A40.jpeg](https://www.cincin.cc/data/attachments/83/83396-a7bc258ed547e6cc4c21bb82a6ae7dc2.jpg)
Chleb zakopiański z czarnuszką źródło przepisu: http://adampiekarz.blogspot.com/2013/12/chleb-zakopianski-z-czarnuszka.html
przepis podesłała mi Qd
Składniki :
250g mąka żytnia typ 720
250g mąka pszenna typ 750
320g zsiadłe mleko
2g drożdże instant
9g sól
7g kminek
5g czarnuszka
1 faza : kwaso - podmłoda
200g zsiadłe mleko
2g drożdże instant
250g mąka żytnia typ 720
W zsiadłym mleku rozprowadź dokładnie drożdże , następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną pierwszą fazę ciasta pozostaw pod przykryciem na 8 godzin w ciepłym miejscu do przefermentowania.
2 faza: ciasto właściwe
457g kwaso - podmłoda
120g zsiadłe mleko
9g sól
7g kminek
250g mąka pszenna typ 750
5g czarnuszka (do posypania )
Wszystkie składniki mieszaj 12 minut i pozostaw w spoczynku na 20 minut. Po tym czasie delikatnie uformuj kulę oprósz z wierzchu czarnuszką i przełóż do koszyka rozrostowego ( nie zagniataj). Po 50 minutach fermentacji końcowej wstaw do nagrzanego do 220oC piekarnika , zaparuj ( spryskaj intensywnie wodą) i piecz tak przez 5 minut a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190oC i dalej piecz 25 minut (cały wypiek 30 minut)
Tuż po wyjęciu z piekarnika posmaruj chleb z wierzchu wodą za pomocą pędzla i pozostaw do przestygnięcia.
moje uwagi:
- użyłam maślanki zamiast mleka
- do 1 fazy musiałam dodać więcej maślanki ok 270g, bo inaczej nie udało się nawet wymieszać
Ostatnia edycja: