Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb zakopiański na podmłodzie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1692232" data-attributes="member: 692"><p>No to mamy zabawę!</p><p>Zupełnie się nie umawiając z mirabbelką upiekłam dzisiaj ten chleb zakopiański .</p><p>Oczywiście recepturę musialam poprawić, od podmłody zaczynając. przy podanych proporcjach wychodzi coś niebywale suchego, co nie bardzo ma szansę przefermentować. Piekłam na maślance wzbogaconej paroma kroplami kwasu mlekowego ( bo mi maślanka mało kwaśna była).</p><p>Do podmłody dałam jakieś 50 g maślanki więcej niż w przepisie. Do ciasta też jakieś 30g maślanki dodałam.</p><p>Kminek sypnęłam w ziarnach, zapomniałam obtoczyć w czarnuszce.</p><p>Sformowaną kulę ciasta położyłam do wyrastania na desce, przykryłam miską. Piekłam na blasze i dopiekałam spód ( wada piekarnika) na ruszcie przez chwilę.</p><p>Urodziwy ten bochenek niestety nie jest ( na stronie Adama piekarza wygląda znacznie efektowniej), ale niezwykle aromatyczny i ma bardzo smaczny miekisz. Skórka cieniutka i miękka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1692232, member: 692"] No to mamy zabawę! Zupełnie się nie umawiając z mirabbelką upiekłam dzisiaj ten chleb zakopiański . Oczywiście recepturę musialam poprawić, od podmłody zaczynając. przy podanych proporcjach wychodzi coś niebywale suchego, co nie bardzo ma szansę przefermentować. Piekłam na maślance wzbogaconej paroma kroplami kwasu mlekowego ( bo mi maślanka mało kwaśna była). Do podmłody dałam jakieś 50 g maślanki więcej niż w przepisie. Do ciasta też jakieś 30g maślanki dodałam. Kminek sypnęłam w ziarnach, zapomniałam obtoczyć w czarnuszce. Sformowaną kulę ciasta położyłam do wyrastania na desce, przykryłam miską. Piekłam na blasze i dopiekałam spód ( wada piekarnika) na ruszcie przez chwilę. Urodziwy ten bochenek niestety nie jest ( na stronie Adama piekarza wygląda znacznie efektowniej), ale niezwykle aromatyczny i ma bardzo smaczny miekisz. Skórka cieniutka i miękka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb zakopiański na podmłodzie
Top
Bottom