Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb ziemniaczano-cebulowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1267587" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Chleb ziemniaczano-cebulowy</span></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]71814[/ATTACH]</p><p></p><p>Zakwas:</p><p>100 g żytniej mąki (typ 1150)</p><p>100 g wody</p><p>15 g suszonego zakwasu</p><p>albo:</p><p>200 g świeżego żytniego zakwasu</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>zakwas</p><p>ok. 520 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków</p><p>20 g oleju ( najlepiej oleju z lnu)</p><p>2 cebule (300 g)</p><p>100 g żytniej mąki (typ 1150)</p><p>350 g pszennej mąki (typ 550)</p><p>10 g soli</p><p>30 g świeżych droźdzy</p><p></p><p>1. Składniki na zakwas mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 godzin.</p><p>2. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju smażymy na brązowy kolor, z fragmentami cebulki spalonej na czarno.</p><p>3. Wszystkie składniki na ciasto z cebulką i zakwasem mieszamy ( najlepiej w maszynie do chleba) . Odczekujemy 20 minut i znowu je mieszamy. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Na mocno namączonej stolnicy dzielimy ciasto na połowę. Każdą z połówek kładziemy do naolejonej miski i przykrywamy ściereczką, by ciasto na wierzchu nie wyschło. Kiedy nam powtórnie urośnie zsuwamy delikatnie na blachę i pieczemy przez pierwsze 10 minut w temp 250 a następne 35 minut w temp 200 stopni. Chleb co 15 minut obficie nawilżamy.</p><p></p><p>Ps 1.Jeśli chcemy użyć tylko maszyny do pieczenia chleba to używamy tylko połowy składników (proszę nie zapomnieć wyjąć dinksów mieszających po drugim mieszaniu)</p><p>Ps 2.Przepis pochodzi z : <a href="http://www.ploetzblog.de/2010/08/30/gebacken-kartoffel-zwiebel-brot/#more-2170" target="_blank">http://www.ploetzblog.de/2010/08/30/geback...brot/#more-2170</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1267587, member: 140"] [B][SIZE=14]Chleb ziemniaczano-cebulowy[/SIZE][/B] [ATTACH=full]71814[/ATTACH] Zakwas: 100 g żytniej mąki (typ 1150) 100 g wody 15 g suszonego zakwasu albo: 200 g świeżego żytniego zakwasu Ciasto: zakwas ok. 520 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków 20 g oleju ( najlepiej oleju z lnu) 2 cebule (300 g) 100 g żytniej mąki (typ 1150) 350 g pszennej mąki (typ 550) 10 g soli 30 g świeżych droźdzy 1. Składniki na zakwas mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 godzin. 2. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju smażymy na brązowy kolor, z fragmentami cebulki spalonej na czarno. 3. Wszystkie składniki na ciasto z cebulką i zakwasem mieszamy ( najlepiej w maszynie do chleba) . Odczekujemy 20 minut i znowu je mieszamy. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Na mocno namączonej stolnicy dzielimy ciasto na połowę. Każdą z połówek kładziemy do naolejonej miski i przykrywamy ściereczką, by ciasto na wierzchu nie wyschło. Kiedy nam powtórnie urośnie zsuwamy delikatnie na blachę i pieczemy przez pierwsze 10 minut w temp 250 a następne 35 minut w temp 200 stopni. Chleb co 15 minut obficie nawilżamy. Ps 1.Jeśli chcemy użyć tylko maszyny do pieczenia chleba to używamy tylko połowy składników (proszę nie zapomnieć wyjąć dinksów mieszających po drugim mieszaniu) Ps 2.Przepis pochodzi z : [URL="http://www.ploetzblog.de/2010/08/30/gebacken-kartoffel-zwiebel-brot/#more-2170"]http://www.ploetzblog.de/2010/08/30/geback...brot/#more-2170[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb ziemniaczano-cebulowy
Top
Bottom