- Lis 13, 2005
- 9,189
- 2,743
- 113
Chleb żytni na zakwasie
przepis za strony http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html
Zaczyn
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu
- 255 g żytniego zakwasu
- 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, po 8-12 godzinach zamieszać (jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, to po 8-12 godzinach wstawić do lodówki)
Ciasto
- zaczyn
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 1/2-3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1-2 łyżka glutenu (klejkowiny)
- 2 łyżki otrąb pszennych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżki soli morskiej
Do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz soli). Mąki pszennej też nie dodawać całej od razu, zagnieść ciasto rękami 5 minut lub mikserem 2 minuty (wyrabiania w maszynie nie polecam, gdyż ciasto jest bardzo lepiące).
Nakryć ciasto folią i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać jeszcze 8-10 minut. Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Włożyć ciasto do naoliwionej miski, nakryć folią i zostawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko odgazować, zawinąć brzegi do środka, odwrócić, nakryć folią lub miską, w której wyrastało, odstawić na 15 minut. Uformować okrągły lub owalny bochenek, włożyć do koszyczka do wyrastania dobrze wysypanego mąką złączeniem do góry. Jeśli wyrasta bez koszyczka – to odwrotnie. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinien podwoić wielkość).
Piekarnik rozgrzać do 260° C 30 minut przed pieczeniem.
Zdjąć przykrycie z koszyczka, posypać bochenek semoliną lub mąką kukurydzianą. Umieścić bochenek na posypanej semoliną łopacie. Ostrym nożem zrobić na chlebie nacięcia – jedno pośrodku i po trzy ukośnie z każdej strony 3 cm od brzegu chleba.
Spryskać piekarnik wodą lub włożyć do niego kilka kostek lodu. Wyłożyć bochenek na rozgrzany kamień lub blachę.
Obniżyć temperaturę do 240° C. Piec 35 minut do uzyskania ciemnej skórki, spryskując piekarnik przez pierwsze 5 minut, a potem nie otwierać piekarnika przez 20 minut. Jeśli bochenek za mocno się przypieka na ostatnie 10 minut obniżyć temperaturę do 230°C.
przepis za strony http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html

Zaczyn
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu
- 255 g żytniego zakwasu
- 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, po 8-12 godzinach zamieszać (jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, to po 8-12 godzinach wstawić do lodówki)
Ciasto
- zaczyn
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 1/2-3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1-2 łyżka glutenu (klejkowiny)
- 2 łyżki otrąb pszennych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżki soli morskiej
Do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz soli). Mąki pszennej też nie dodawać całej od razu, zagnieść ciasto rękami 5 minut lub mikserem 2 minuty (wyrabiania w maszynie nie polecam, gdyż ciasto jest bardzo lepiące).
Nakryć ciasto folią i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać jeszcze 8-10 minut. Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Włożyć ciasto do naoliwionej miski, nakryć folią i zostawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko odgazować, zawinąć brzegi do środka, odwrócić, nakryć folią lub miską, w której wyrastało, odstawić na 15 minut. Uformować okrągły lub owalny bochenek, włożyć do koszyczka do wyrastania dobrze wysypanego mąką złączeniem do góry. Jeśli wyrasta bez koszyczka – to odwrotnie. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinien podwoić wielkość).
Piekarnik rozgrzać do 260° C 30 minut przed pieczeniem.
Zdjąć przykrycie z koszyczka, posypać bochenek semoliną lub mąką kukurydzianą. Umieścić bochenek na posypanej semoliną łopacie. Ostrym nożem zrobić na chlebie nacięcia – jedno pośrodku i po trzy ukośnie z każdej strony 3 cm od brzegu chleba.
Spryskać piekarnik wodą lub włożyć do niego kilka kostek lodu. Wyłożyć bochenek na rozgrzany kamień lub blachę.
Obniżyć temperaturę do 240° C. Piec 35 minut do uzyskania ciemnej skórki, spryskując piekarnik przez pierwsze 5 minut, a potem nie otwierać piekarnika przez 20 minut. Jeśli bochenek za mocno się przypieka na ostatnie 10 minut obniżyć temperaturę do 230°C.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: