Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 441084" data-attributes="member: 956"><p><strong><span style="font-size: 26px">Chleb żytni na zakwasie</span></strong></p><p>przepis za strony <a href="http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]15083[/ATTACH]</p><p></p><p><u><em>Zaczyn</em></u></p><p>- 1/2 szklanki letniej wody </p><p>- 1/2 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu</p><p>- 255 g żytniego zakwasu </p><p>- 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej</p><p>- 1/2 szklanki mąki żytniej</p><p>Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, po 8-12 godzinach zamieszać (jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, to po 8-12 godzinach wstawić do lodówki)</p><p></p><p><u><em>Ciasto</em></u></p><p>- zaczyn</p><p>- 1 szklanka soku jabłkowego </p><p>- 1/2 szklanki mąki żytniej</p><p>- 2 1/2-3 szklanki mąki pszennej chlebowej </p><p>- 1-2 łyżka glutenu (klejkowiny)</p><p>- 2 łyżki otrąb pszennych (opcjonalnie)</p><p>- 1/2 łyżki soli morskiej</p><p>Do zaczynu dodać pozostałe składniki (<span style="color: #FF0000">oprócz soli</span>). Mąki pszennej też nie dodawać całej od razu, zagnieść ciasto rękami 5 minut lub mikserem 2 minuty (wyrabiania w maszynie nie polecam, gdyż ciasto jest bardzo lepiące).</p><p>Nakryć ciasto folią i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać jeszcze 8-10 minut. Ciasto jest miękkie i lekko klejące. </p><p>Włożyć ciasto do naoliwionej miski, nakryć folią i zostawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.</p><p>Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko odgazować, zawinąć brzegi do środka, odwrócić, nakryć folią lub miską, w której wyrastało, odstawić na 15 minut. Uformować okrągły lub owalny bochenek, włożyć do koszyczka do wyrastania dobrze wysypanego mąką złączeniem do góry. Jeśli wyrasta bez koszyczka – to odwrotnie. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinien podwoić wielkość).</p><p>Piekarnik rozgrzać do 260° C 30 minut przed pieczeniem.</p><p></p><p></p><p>Zdjąć przykrycie z koszyczka, posypać bochenek semoliną lub mąką kukurydzianą. Umieścić bochenek na posypanej semoliną łopacie. Ostrym nożem zrobić na chlebie nacięcia – jedno pośrodku i po trzy ukośnie z każdej strony 3 cm od brzegu chleba.</p><p></p><p>Spryskać piekarnik wodą lub włożyć do niego kilka kostek lodu. Wyłożyć bochenek na rozgrzany kamień lub blachę.</p><p>Obniżyć temperaturę do 240° C. Piec 35 minut do uzyskania ciemnej skórki, spryskując piekarnik przez pierwsze 5 minut, a potem nie otwierać piekarnika przez 20 minut. Jeśli bochenek za mocno się przypieka na ostatnie 10 minut obniżyć temperaturę do 230°C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 441084, member: 956"] [B][SIZE=12]Chleb żytni na zakwasie[/SIZE][/B] przepis za strony [URL="http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html"]http://aynmark.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html[/URL] [ATTACH=full]15083[/ATTACH] [U][I]Zaczyn[/I][/U] - 1/2 szklanki letniej wody - 1/2 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu - 255 g żytniego zakwasu - 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej - 1/2 szklanki mąki żytniej Zmieszać wszystkie składniki zaczynu w dużej misce, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, po 8-12 godzinach zamieszać (jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, to po 8-12 godzinach wstawić do lodówki) [U][I]Ciasto[/I][/U] - zaczyn - 1 szklanka soku jabłkowego - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 1/2-3 szklanki mąki pszennej chlebowej - 1-2 łyżka glutenu (klejkowiny) - 2 łyżki otrąb pszennych (opcjonalnie) - 1/2 łyżki soli morskiej Do zaczynu dodać pozostałe składniki ([COLOR=#FF0000]oprócz soli[/COLOR]). Mąki pszennej też nie dodawać całej od razu, zagnieść ciasto rękami 5 minut lub mikserem 2 minuty (wyrabiania w maszynie nie polecam, gdyż ciasto jest bardzo lepiące). Nakryć ciasto folią i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać jeszcze 8-10 minut. Ciasto jest miękkie i lekko klejące. Włożyć ciasto do naoliwionej miski, nakryć folią i zostawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko odgazować, zawinąć brzegi do środka, odwrócić, nakryć folią lub miską, w której wyrastało, odstawić na 15 minut. Uformować okrągły lub owalny bochenek, włożyć do koszyczka do wyrastania dobrze wysypanego mąką złączeniem do góry. Jeśli wyrasta bez koszyczka – to odwrotnie. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinien podwoić wielkość). Piekarnik rozgrzać do 260° C 30 minut przed pieczeniem. Zdjąć przykrycie z koszyczka, posypać bochenek semoliną lub mąką kukurydzianą. Umieścić bochenek na posypanej semoliną łopacie. Ostrym nożem zrobić na chlebie nacięcia – jedno pośrodku i po trzy ukośnie z każdej strony 3 cm od brzegu chleba. Spryskać piekarnik wodą lub włożyć do niego kilka kostek lodu. Wyłożyć bochenek na rozgrzany kamień lub blachę. Obniżyć temperaturę do 240° C. Piec 35 minut do uzyskania ciemnej skórki, spryskując piekarnik przez pierwsze 5 minut, a potem nie otwierać piekarnika przez 20 minut. Jeśli bochenek za mocno się przypieka na ostatnie 10 minut obniżyć temperaturę do 230°C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
Top
Bottom