Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 448721" data-attributes="member: 592"><p>a no tak</p><p>mąka - może być zwykła pszenna -ja wziełam 1 kg</p><p>-woda.</p><p></p><p>Z mąki i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi. Pozostawiamy na 2-3 godziny,nakryte lub zawinięte w folię. Następnie zaczynamy płukanie-przemywanie ciasta wodą. Można robić to pod bieżącą wodą.</p><p>Przemywamy ciasto, wygniatając je rękami tak długo, aż uzyskamy galaretowatą masę, a woda z przemywania będzie czysta (początkowo woda jest mlecznobiała).</p><p>Można płukać w misce. Przemywanie w misce wymaga kilku zmian wody najlepiej na zmianę w zimnej i bardzo ciepłej</p><p>Uzyskany z przemywania gluten wygląda jak plastelina,brudna....plastelina</p><p>jest to bardzo uciążliwa praca ,ale do tego chleba warto,acha tego glutenu wyidzie taka szklanka,użyłam cały</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 448721, member: 592"] a no tak mąka - może być zwykła pszenna -ja wziełam 1 kg -woda. Z mąki i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi. Pozostawiamy na 2-3 godziny,nakryte lub zawinięte w folię. Następnie zaczynamy płukanie-przemywanie ciasta wodą. Można robić to pod bieżącą wodą. Przemywamy ciasto, wygniatając je rękami tak długo, aż uzyskamy galaretowatą masę, a woda z przemywania będzie czysta (początkowo woda jest mlecznobiała). Można płukać w misce. Przemywanie w misce wymaga kilku zmian wody najlepiej na zmianę w zimnej i bardzo ciepłej Uzyskany z przemywania gluten wygląda jak plastelina,brudna....plastelina jest to bardzo uciążliwa praca ,ale do tego chleba warto,acha tego glutenu wyidzie taka szklanka,użyłam cały [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
Top
Bottom