Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="keribo" data-source="post: 120885" data-attributes="member: 494"><p>Właśnie jestem po pierwszej próbie upieczenia tego chlebka.</p><p>Udał się wspaniale chociaż nie był pozbawiony pewnych wad.</p><p>Był trochę za suchy (lekko się kruszył) oraz nie wyrósł tak jak bym chciał .Tym nie mniej smakował wybornie. Był kwaśny tak jak lubię i kromeczka ważyła jak by była z ołowiu. Dzięki radom Mirabelki w dzisiejszej 2 próbie dodam do ciasta troche więcej wody oraz odrobinę oliwy. Ciasto będzie rosło w blasznej formie.</p><p>Pochwalę się napewno jakie będą efekty.</p><p>Mam tylko jeszcze parę pytań. Czy po dodaniu większej ilości wody ciasto będzie można wyrabiać ręcznie czy już tylko mechnicznie? Czy po drugim wymieszaniu ciasta, foremki w których je umieścimy mają być natłuszczone czy nie ? Co zrobić by ten chlebek wyrosnął i jednak był pieczony jak owalny bądź okrągły bochenek( taki kształt wolę dużo bardziej niż z formy). I wreszcie ostatnie pytanie. Przyjaciel zachwycony smakiem mojego pierwszego wyrobu poprosił o upieczenie dwóch bochenków, jak przygotować żytni zakwas na dwa 2 kg bochenki. które chciałbym upiec w czwartek?</p><p>Mam w tej chwili 20 dkg zakwasu.</p><p>Poadrawiam.</p><p>Keribo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="keribo, post: 120885, member: 494"] Właśnie jestem po pierwszej próbie upieczenia tego chlebka. Udał się wspaniale chociaż nie był pozbawiony pewnych wad. Był trochę za suchy (lekko się kruszył) oraz nie wyrósł tak jak bym chciał .Tym nie mniej smakował wybornie. Był kwaśny tak jak lubię i kromeczka ważyła jak by była z ołowiu. Dzięki radom Mirabelki w dzisiejszej 2 próbie dodam do ciasta troche więcej wody oraz odrobinę oliwy. Ciasto będzie rosło w blasznej formie. Pochwalę się napewno jakie będą efekty. Mam tylko jeszcze parę pytań. Czy po dodaniu większej ilości wody ciasto będzie można wyrabiać ręcznie czy już tylko mechnicznie? Czy po drugim wymieszaniu ciasta, foremki w których je umieścimy mają być natłuszczone czy nie ? Co zrobić by ten chlebek wyrosnął i jednak był pieczony jak owalny bądź okrągły bochenek( taki kształt wolę dużo bardziej niż z formy). I wreszcie ostatnie pytanie. Przyjaciel zachwycony smakiem mojego pierwszego wyrobu poprosił o upieczenie dwóch bochenków, jak przygotować żytni zakwas na dwa 2 kg bochenki. które chciałbym upiec w czwartek? Mam w tej chwili 20 dkg zakwasu. Poadrawiam. Keribo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
Bottom