Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 95288" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb żytni na zakwasie</strong> przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de</p><p>Ilość: bochenek 2,5 kg</p><p>Czas wykonania: 10 min + 60 min pieczenie</p><p></p><p>[ATTACH=full]22985[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg mąki żytniej razowej (albo jeszcze lepiej tzw. chlebowej)</p><p>1 kg zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wykonany metoda 3-fazowa)</p><p>0,5 l cieplej wody (kiedy ciasto jest za suche i twarde należy dodac troszkę więcej)</p><p>1 łyżka soli (25g)</p><p>1-2 łyżki ulubionych ziół (kardamon, kminek, etc.)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wszystko dokładnie zmieszać i krótko zagnieść <em>(ciasto z mąki żytniej nie wymaga na szczęście b.długiego wyrabiania M.)</em>Odstawić na 20-30 minut i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta uformować bochenek, a jesli uzylismy maki razowej lepiej wylozyc calosc do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami badz maka razowa. Pozostawić szczelnie przykryty w cieple ok. 2-3 godziny (lub wiecej jesli chleb tego wymaga) do wyrośnięcia (podwojenia objetosci). Uwaga: im zimniej mamy w domu, tym chleb dluzej wyrasta.</p><p>Piekarnik podgrzać do temp. 240 st.C, wsunac chleb do naparowanego piekarnika. Przedtem powierzchnie chleba delikatnie posmarować ciepłą wodą lub lekko spryskać.</p><p></p><p>Pieczenie:</p><p>20 minut w temp. 240st.C, obniżyć temp. Do 180 st.C i piec jeszcze ok. 40 min.</p><p>Chleb odstawic do ostygniecia na kratce, nastepnie owinac sciereczka i kroic dopiero nastepnego dnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 95288, member: 232"] [B]Chleb żytni na zakwasie[/B] przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de Ilość: bochenek 2,5 kg Czas wykonania: 10 min + 60 min pieczenie [ATTACH=full]22985[/ATTACH] Składniki: 1 kg mąki żytniej razowej (albo jeszcze lepiej tzw. chlebowej) 1 kg zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wykonany metoda 3-fazowa) 0,5 l cieplej wody (kiedy ciasto jest za suche i twarde należy dodac troszkę więcej) 1 łyżka soli (25g) 1-2 łyżki ulubionych ziół (kardamon, kminek, etc.) Wykonanie: Wszystko dokładnie zmieszać i krótko zagnieść [I](ciasto z mąki żytniej nie wymaga na szczęście b.długiego wyrabiania M.)[/I]Odstawić na 20-30 minut i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta uformować bochenek, a jesli uzylismy maki razowej lepiej wylozyc calosc do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami badz maka razowa. Pozostawić szczelnie przykryty w cieple ok. 2-3 godziny (lub wiecej jesli chleb tego wymaga) do wyrośnięcia (podwojenia objetosci). Uwaga: im zimniej mamy w domu, tym chleb dluzej wyrasta. Piekarnik podgrzać do temp. 240 st.C, wsunac chleb do naparowanego piekarnika. Przedtem powierzchnie chleba delikatnie posmarować ciepłą wodą lub lekko spryskać. Pieczenie: 20 minut w temp. 240st.C, obniżyć temp. Do 180 st.C i piec jeszcze ok. 40 min. Chleb odstawic do ostygniecia na kratce, nastepnie owinac sciereczka i kroic dopiero nastepnego dnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
Top
Bottom