Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 95351" data-attributes="member: 232"><p>musisz sie cofnac do watku nizej "porady dla poczatkujacych" i wyhodowac ciasto zakwaszone, najlepiej metoda 3-fazowa:</p><p>"1. etap – PRZEDKWAS – 50 do 100g naszego zakwasu zwanego &#8222;zaczątkiem&#8221; mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C. </p><p></p><p>2. etap – PÓŁKWAS – dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa) </p><p></p><p>3. etap – KWAS – znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto – odstawić na 3-4 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C. </p><p>"</p><p>czyli bierzesz 100 g swojego zakwasu, dodajesz maki i wody j.w. trzymajac sie w miare mozliwosci podanych czasow i temperatur,( ja poniewaz jestem osoba pracujaca troche je naciagam, a wlasciwie przeciagam), i po ok 20 godzinach masz ciasto zakwaszone.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 95351, member: 232"] musisz sie cofnac do watku nizej "porady dla poczatkujacych" i wyhodowac ciasto zakwaszone, najlepiej metoda 3-fazowa: "1. etap – PRZEDKWAS – 50 do 100g naszego zakwasu zwanego „zaczątkiem” mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C. 2. etap – PÓŁKWAS – dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa) 3. etap – KWAS – znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto – odstawić na 3-4 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C. " czyli bierzesz 100 g swojego zakwasu, dodajesz maki i wody j.w. trzymajac sie w miare mozliwosci podanych czasow i temperatur,( ja poniewaz jestem osoba pracujaca troche je naciagam, a wlasciwie przeciagam), i po ok 20 godzinach masz ciasto zakwaszone. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
Top
Bottom