Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 95497" data-attributes="member: 232"><p>tu jest problem jak wytlumaczyc poczatkujacemu....</p><p>Z reka na sercu to ja juz dawno nie waze ani dokladnie nie przeliczam. Biore zakwas, dodaje maki i wody i pieke..... Rzadko mi nie wychodzi. Na poczatku oczywiscie scisle trzymalam sie receptur.</p><p>Wczoraj zrobilam chleb pszenno-zytni starajac sie trzymac przepisu, ale tez mialam za malo ciasta zakwaszonego tak jak Ty, wiec zmniejszylam proporcje, ale niestety tez "na oko" !</p><p>Teoretycznie jesli wezmiesz 200 g Twojego zakwasu to i reszte mozesz pomnozyc przez 2 zeby wyjsc na te ilosci. </p><p>Mysle jednak, ze latwiej zaczynac od mniejszych chlebkow, laltwiej obserwowac, no i.... odpukac..... w razie czego mniej sie zepsuje maki.</p><p>Wiec jak w przepisie na chleb jest 1000g to przyjmij 500g itd...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 95497, member: 232"] tu jest problem jak wytlumaczyc poczatkujacemu.... Z reka na sercu to ja juz dawno nie waze ani dokladnie nie przeliczam. Biore zakwas, dodaje maki i wody i pieke..... Rzadko mi nie wychodzi. Na poczatku oczywiscie scisle trzymalam sie receptur. Wczoraj zrobilam chleb pszenno-zytni starajac sie trzymac przepisu, ale tez mialam za malo ciasta zakwaszonego tak jak Ty, wiec zmniejszylam proporcje, ale niestety tez "na oko" ! Teoretycznie jesli wezmiesz 200 g Twojego zakwasu to i reszte mozesz pomnozyc przez 2 zeby wyjsc na te ilosci. Mysle jednak, ze latwiej zaczynac od mniejszych chlebkow, laltwiej obserwowac, no i.... odpukac..... w razie czego mniej sie zepsuje maki. Wiec jak w przepisie na chleb jest 1000g to przyjmij 500g itd... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb zytni na zakwasie
Top
Bottom