Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni parzony jasny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1480656" data-attributes="member: 692"><p>Przepis pochodzi z książki , której autorami są Biruta Markuza-Bieniecka i Jan Piotr Dekowski zatytułowanej &#8222;Kuchnia regionalna wczoraj i dziś&#8221; </p><p>Wydawnictwo &#8222;Watra&#8221; Warszawa 1976</p><p><em>Poniższy przepis jest moją wersją tego co znalazłam w książeczce, ale tamten można traktować jedynie jako inspirację, bo zagmatwany jest równo</em>.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g maki żytniej typ 1450 ( żurkowa)</p><p>400 g mąki żytniej typ 720</p><p>70 g gęstego zakwasu żytniego </p><p>7 g soli</p><p>10 g mielonego kminku ( opcjonalnie)</p><p>450 g wody</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Zaczyn :70 g gęstego zakwasu ( <em>w oryginale była reszta ciasta z poprzedniego wypieku</em>) rozprowadzić 200 g ciepłej ( 40 C) wody na gładko i dodać 200 g mąki żytniej typ 720; przykryć i odstawić na 8-10 godzin ( <em>najwygodniej na noc</em>).</p><p>2. Zaparka: 200 g mąki żurkowej ( typ 1450)zalać 250 g wrzącej wody i dobrze wymieszać, przykryć, odstawić na 3-4 godziny (<em> można zaparzyć wieczorem i wykorzystać rano dnia następnego).</em></p><p>3. Połączyć zaczyn z zaparką, dodać sól i kminek oraz pozostałe 200 g mąki żytniej typ 720.</p><p>4. Wyrobić ciasto do połączenia składników. W razie potrzeby dodać 50 g wody. Ciasto jest dość gęste i bardzo maziste. Odstawić w misce pod przykryciem do podrośnięcia ( 2-3 godziny).</p><p></p><p><strong>Pieczenie</strong></p><p>Przełożyć ciasto do blaszanej foremki do wysokości &#190; keksówki o wymiarach 30x11 cm ( <em>w oryginale uformować bochenek, ale się nie odważyłam</em>) i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni foremkę wstawić do rozgrzanego do 230 stopni C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec następne 30 min. Wyjąć na kratkę, pozwolić lekko ostygnąć i zawinąć w ścierkę i folię, odstawić do wystygnięcia w chłodzie.</p><p></p><p><em>Mój chleb siedział w piekarniku najwyraźniej zbyt długo ( wstawiłam do zimnego piekarnika, błąd! i trzymałam go 60 minut , do końca w 230 stopniach) i ma za grubą i zbyt spieczoną skórkę. Natomiast w smaku ogromnie mi przypomina chleb, jaki jadłam w Grodnie wiele lat temu . Miękisz sprężysty, kwaskawy ale nie kwaśny, świetnie smakuje już z samym masłem ( i solą). Będę powtarzać.</em></p><p><em></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]86298[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1480656, member: 692"] Przepis pochodzi z książki , której autorami są Biruta Markuza-Bieniecka i Jan Piotr Dekowski zatytułowanej „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś” Wydawnictwo „Watra” Warszawa 1976 [I]Poniższy przepis jest moją wersją tego co znalazłam w książeczce, ale tamten można traktować jedynie jako inspirację, bo zagmatwany jest równo[/I]. [B]Składniki:[/B] 200 g maki żytniej typ 1450 ( żurkowa) 400 g mąki żytniej typ 720 70 g gęstego zakwasu żytniego 7 g soli 10 g mielonego kminku ( opcjonalnie) 450 g wody [B]Wykonanie:[/B] 1. Zaczyn :70 g gęstego zakwasu ( [I]w oryginale była reszta ciasta z poprzedniego wypieku[/I]) rozprowadzić 200 g ciepłej ( 40 C) wody na gładko i dodać 200 g mąki żytniej typ 720; przykryć i odstawić na 8-10 godzin ( [I]najwygodniej na noc[/I]). 2. Zaparka: 200 g mąki żurkowej ( typ 1450)zalać 250 g wrzącej wody i dobrze wymieszać, przykryć, odstawić na 3-4 godziny ([I] można zaparzyć wieczorem i wykorzystać rano dnia następnego).[/I] 3. Połączyć zaczyn z zaparką, dodać sól i kminek oraz pozostałe 200 g mąki żytniej typ 720. 4. Wyrobić ciasto do połączenia składników. W razie potrzeby dodać 50 g wody. Ciasto jest dość gęste i bardzo maziste. Odstawić w misce pod przykryciem do podrośnięcia ( 2-3 godziny). [B]Pieczenie[/B] Przełożyć ciasto do blaszanej foremki do wysokości ¾ keksówki o wymiarach 30x11 cm ( [I]w oryginale uformować bochenek, ale się nie odważyłam[/I]) i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni foremkę wstawić do rozgrzanego do 230 stopni C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec następne 30 min. Wyjąć na kratkę, pozwolić lekko ostygnąć i zawinąć w ścierkę i folię, odstawić do wystygnięcia w chłodzie. [I]Mój chleb siedział w piekarniku najwyraźniej zbyt długo ( wstawiłam do zimnego piekarnika, błąd! i trzymałam go 60 minut , do końca w 230 stopniach) i ma za grubą i zbyt spieczoną skórkę. Natomiast w smaku ogromnie mi przypomina chleb, jaki jadłam w Grodnie wiele lat temu . Miękisz sprężysty, kwaskawy ale nie kwaśny, świetnie smakuje już z samym masłem ( i solą). Będę powtarzać. [/I] [ATTACH=full]86298[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni parzony jasny
Bottom