Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb zytni razowy pelnoziarnisty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 174111" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb żytni razowy pełnoziarnisty </strong></p><p>źródło www.der-sauerteig.de</p><p>Ciemny, ciężki chleb na zakwasie w rodzaju pumpernikla, świetny jako podłoże do kanapek uwypuklający smak sera bądź wędzonek </p><p></p><p></p><p><em>Składniki: </em></p><p>200 g ziarna żyta </p><p>600 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej</p><p>400 g mąki żytniej razowej </p><p>100 g otrąb żytnich </p><p>250 ml wody </p><p>50 ml oleju rzepakowego </p><p>2 łyżki soli</p><p>2 łyżki cukru </p><p>3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.) </p><p></p><p></p><p><em>Wykonanie: </em></p><p>W przeddzień pieczenia należy ziarna zboża zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz. </p><p>Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Całość przełożyć do formyr i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć ! </p><p></p><p><em>Pieczenie: </em></p><p>Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wsunąć chleb i piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 170 st.C .Co pół godziny zwilżać powierzchni chleba wodę (np. za pomocą pędzelka) Całkowity czas pieczenia około 2 godzin !</p><p></p><p>__________________</p><p></p><p></p><p>Jeszcze go nie robiłam, ale mając doświadczenie z innymi chlebami z ziarnem, radziłabym je dłużej moczyć (nawet 2 doby) albo lekko rozmiażdzyć przed zmieszaniem z ciastem. Chleb wygląda na taki, jakiego część z Was właśnie oczekuje: ciemny, wilgotny i bardzo zdrowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 174111, member: 232"] [B]Chleb żytni razowy pełnoziarnisty [/B] źródło www.der-sauerteig.de Ciemny, ciężki chleb na zakwasie w rodzaju pumpernikla, świetny jako podłoże do kanapek uwypuklający smak sera bądź wędzonek [I]Składniki: [/I] 200 g ziarna żyta 600 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej 400 g mąki żytniej razowej 100 g otrąb żytnich 250 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.) [I]Wykonanie: [/I] W przeddzień pieczenia należy ziarna zboża zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz. Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Całość przełożyć do formyr i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć ! [I]Pieczenie: [/I] Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wsunąć chleb i piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 170 st.C .Co pół godziny zwilżać powierzchni chleba wodę (np. za pomocą pędzelka) Całkowity czas pieczenia około 2 godzin ! __________________ Jeszcze go nie robiłam, ale mając doświadczenie z innymi chlebami z ziarnem, radziłabym je dłużej moczyć (nawet 2 doby) albo lekko rozmiażdzyć przed zmieszaniem z ciastem. Chleb wygląda na taki, jakiego część z Was właśnie oczekuje: ciemny, wilgotny i bardzo zdrowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb zytni razowy pelnoziarnisty
Top
Bottom