Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb zytni razowy pelnoziarnisty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 961489" data-attributes="member: 232"><p>nie ryzykowalabym robienia takiej ilosci zaczynu metoda 1-stopniowa - to moze sie nie udac. </p><p>Albo dodaj odrobine drozdzy, albo zmien troche recepture dajac 500g ciasta zakwaszonego/zaczynu i 500g maki.</p><p>Ten zaczyn to tez co najmniej na 2 x. </p><p>1). 50 + 125 + 125 = 300g - ok 8-12 godzin </p><p>2) jw + 100 + 100 = 500g - 5-6 godzin</p><p></p><p>jesli twoj zakwas jest ok to nie przejmuj sie temperaturami wyrastania. po prostu 1 etap odstaw na noc, drugi rano - w poludnie robisz chleb a wieczorem pieczesz.</p><p></p><p>ziarna ostatnio podgotowuje i sa duzo lepsze po upieczeniu.</p><p></p><p>nie robilabym z tego przepisu bochenka, raczej dosc luzne (nie za luzne!) ciasto do formy. </p><p>zbyt duzo wody w tym przepisie moze dac błotniste wnetrze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 961489, member: 232"] nie ryzykowalabym robienia takiej ilosci zaczynu metoda 1-stopniowa - to moze sie nie udac. Albo dodaj odrobine drozdzy, albo zmien troche recepture dajac 500g ciasta zakwaszonego/zaczynu i 500g maki. Ten zaczyn to tez co najmniej na 2 x. 1). 50 + 125 + 125 = 300g - ok 8-12 godzin 2) jw + 100 + 100 = 500g - 5-6 godzin jesli twoj zakwas jest ok to nie przejmuj sie temperaturami wyrastania. po prostu 1 etap odstaw na noc, drugi rano - w poludnie robisz chleb a wieczorem pieczesz. ziarna ostatnio podgotowuje i sa duzo lepsze po upieczeniu. nie robilabym z tego przepisu bochenka, raczej dosc luzne (nie za luzne!) ciasto do formy. zbyt duzo wody w tym przepisie moze dac błotniste wnetrze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb zytni razowy pelnoziarnisty
Top
Bottom