Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dorajl" data-source="post: 210842" data-attributes="member: 847"><p>Chleb z ziemniakami jest absolutnym hitem w mojej rodzinie, nawet wymyśliłam swoją wersję razowca z ziemniakami, jest na forum. Ale spróbujcie kiedyś poeksperymentować z tym żytnim Mirrabelki.</p><p>Nie wiem, czy mogę dodać jako osobny temat moją modyfikację tego chleba ponieważ pochodzi on chyba z przepisu Mirrabelki właśnie, ale z jakiego forum to nie pamiętam(?)</p><p>Po prostu zmniejszyłam proporcje (tamten był jakiś ogromniasty) zmieniłam technikę, a także używam innych mąk niż w tamtym przepisie. Jednak myśl jest ta sama, więc chyba wypada się dopisać tutaj. Aha, z tych składników da się ulepić bochenek, nie trzeba piec w keksówce. Oto i one:</p><p></p><p>* 200-250 ml zakwasu żytniego</p><p>*500 g mieszanki mąk</p><p>* 275 g mąki żytniej </p><p>* 150 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków</p><p>* kubek letniej wody</p><p>* niepełna łyżka (duża!) soli (bo w mojej mieszance już odrobina soli jest)</p><p>* szczypta pieprzu (tak!)</p><p>*mak lub ziarna słonecznika do posypania</p><p>Dalej należy postępować identycznie, jak w przepisie na "mój chleb piwny z orkiszem na zakwasie". Już kopiuję.</p><p>Jeśli nie chce nam się ugniatać - to wszystkie składniki, oprócz kminku, wrzucamy do maszyny i nastawiamy program "wyrabianie ciasta", a po zakończeniu programu "wyrabianie ciasta" w maszynie (1,5 godz.) - wyrzucamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy ręcznie, dodając trochę zwykłej mąki pszennej, żeby się nie lepiło i dało uformować w bochenek. Dobrze umączone przekładamy do wyrośnięcia, najlepiej do specjalnego koszyczka, wyłożonego ściereczką i posypujemy np. kminkiem. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie na mój razowiec pełnoziarnisty z ziemniakami, czyli: trzymamy w cieple do ostatecznego wyrośnięcia (ja nagrzewam piekarnik do 50 st.C i wkładam do niego chleb na ok. 45-60 min., ale nie cały czas podgrzewam). Potem wyjmujemy go na chwilę, zawijamy w "coś ciepłego", żeby nie zmarzł, a w tym czasie piekarnik nagrzewa się do 250 st. C. W tej temperaturze pieczemy chleb 20 min., a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 35-40 min. Oczywiście przed pieczeniem kilkakrotnie i zwilżamy wierzch chleba, a potem jeszcze parę razy otwieramy piekarnik i pryskamy wodą. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika - smarujemy, jeszcze gorący, odrobiną masła, dzięki czemu skórka niemal w oczach ciemnieje (proszę o chwilę cierpliwości). Świetny sposób, robię to teraz zawsze ze wszystkimi</p><p>Mniam mniam...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dorajl, post: 210842, member: 847"] Chleb z ziemniakami jest absolutnym hitem w mojej rodzinie, nawet wymyśliłam swoją wersję razowca z ziemniakami, jest na forum. Ale spróbujcie kiedyś poeksperymentować z tym żytnim Mirrabelki. Nie wiem, czy mogę dodać jako osobny temat moją modyfikację tego chleba ponieważ pochodzi on chyba z przepisu Mirrabelki właśnie, ale z jakiego forum to nie pamiętam(?) Po prostu zmniejszyłam proporcje (tamten był jakiś ogromniasty) zmieniłam technikę, a także używam innych mąk niż w tamtym przepisie. Jednak myśl jest ta sama, więc chyba wypada się dopisać tutaj. Aha, z tych składników da się ulepić bochenek, nie trzeba piec w keksówce. Oto i one: * 200-250 ml zakwasu żytniego *500 g mieszanki mąk * 275 g mąki żytniej * 150 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków * kubek letniej wody * niepełna łyżka (duża!) soli (bo w mojej mieszance już odrobina soli jest) * szczypta pieprzu (tak!) *mak lub ziarna słonecznika do posypania Dalej należy postępować identycznie, jak w przepisie na "mój chleb piwny z orkiszem na zakwasie". Już kopiuję. Jeśli nie chce nam się ugniatać - to wszystkie składniki, oprócz kminku, wrzucamy do maszyny i nastawiamy program "wyrabianie ciasta", a po zakończeniu programu "wyrabianie ciasta" w maszynie (1,5 godz.) - wyrzucamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy ręcznie, dodając trochę zwykłej mąki pszennej, żeby się nie lepiło i dało uformować w bochenek. Dobrze umączone przekładamy do wyrośnięcia, najlepiej do specjalnego koszyczka, wyłożonego ściereczką i posypujemy np. kminkiem. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie na mój razowiec pełnoziarnisty z ziemniakami, czyli: trzymamy w cieple do ostatecznego wyrośnięcia (ja nagrzewam piekarnik do 50 st.C i wkładam do niego chleb na ok. 45-60 min., ale nie cały czas podgrzewam). Potem wyjmujemy go na chwilę, zawijamy w "coś ciepłego", żeby nie zmarzł, a w tym czasie piekarnik nagrzewa się do 250 st. C. W tej temperaturze pieczemy chleb 20 min., a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 35-40 min. Oczywiście przed pieczeniem kilkakrotnie i zwilżamy wierzch chleba, a potem jeszcze parę razy otwieramy piekarnik i pryskamy wodą. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika - smarujemy, jeszcze gorący, odrobiną masła, dzięki czemu skórka niemal w oczach ciemnieje (proszę o chwilę cierpliwości). Świetny sposób, robię to teraz zawsze ze wszystkimi Mniam mniam... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie
Top
Bottom