Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pinkink" data-source="post: 561119" data-attributes="member: 3260"><p>Poszlam za Twoja rada, Hazo, i wreszcie przeliczylam sobie , miejmy nadzieje, raz na zawsze miarki wagowe na miarki pojemnosciowe, takie jakich sie uzywa w US. Podaje na wszelki wypadek, zeby oszczedzic moze komus udreki z wazeniem.</p><p>Tak tez:</p><p></p><p>70 gr maki zytniej = 1/2 cup</p><p>70 gr zakwasu = 1/4 Tspoon</p><p>70 gr wody = 1/3 cup</p><p></p><p></p><p>I od tej chwili zycie znowu jest piekne!)))</p><p>Ewentualne zastrzezenia mozna by miec do wagi/ objetosci zakwasu, bo jego gestosc jest trudna do zdefiniowanie. Ale, pomyslalam, to nie apteka, tylko piekarnia.)))</p><p></p><p>Nie uda mi sie trzymac tych stopniowo malejacych temperatur. Teraz jest godzina 3 po poludniu i jest ok. 30 stopni w cieniu. Wieczorem i w nocy bedzie chlodniej, a rankiem znow temperatura bedzie rosnac. Tak, ze postanowilam sie tym nie przejmowac. </p><p>Jutro bede piekla chleb z kartoflami.</p><p>Dziekuje za pomoc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pinkink, post: 561119, member: 3260"] Poszlam za Twoja rada, Hazo, i wreszcie przeliczylam sobie , miejmy nadzieje, raz na zawsze miarki wagowe na miarki pojemnosciowe, takie jakich sie uzywa w US. Podaje na wszelki wypadek, zeby oszczedzic moze komus udreki z wazeniem. Tak tez: 70 gr maki zytniej = 1/2 cup 70 gr zakwasu = 1/4 Tspoon 70 gr wody = 1/3 cup I od tej chwili zycie znowu jest piekne!))) Ewentualne zastrzezenia mozna by miec do wagi/ objetosci zakwasu, bo jego gestosc jest trudna do zdefiniowanie. Ale, pomyslalam, to nie apteka, tylko piekarnia.))) Nie uda mi sie trzymac tych stopniowo malejacych temperatur. Teraz jest godzina 3 po poludniu i jest ok. 30 stopni w cieniu. Wieczorem i w nocy bedzie chlodniej, a rankiem znow temperatura bedzie rosnac. Tak, ze postanowilam sie tym nie przejmowac. Jutro bede piekla chleb z kartoflami. Dziekuje za pomoc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie
Top
Bottom