Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb żytni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="madlen" data-source="post: 630029" data-attributes="member: 3028"><p>CHLEB ŻYTNI</p><p></p><p></p><p><u>Proporcje na 2 blaszki (keksówki) chleba</u></p><p>- 0,5 kg mąki żytniej chlebowej </p><p>- 0,5 l wody </p><p>- 8 łyżek zakwasu</p><p>Mieszamy, przykrywamy i stawiamy do wyrośnięcia na 12 â 24 godziny (zależy od temperatury)</p><p></p><p></p><p><u>Następnie:</u>- bierzemy wyrośnięte ciasto</p><p>- 1,0 kg mąki żytniej</p><p>- 2 łyżki płaskie soli (najlepiej morskiej)</p><p>- 0,5 l wody </p><p>- wedle uznania: podsmażone pestki słonecznika, siemie lniane, pestki dyni, sezam, itd. ok 0,5 szklanki</p><p></p><p></p><p>Wyrabiamy ręką, tylko do momentu połączenia składników. </p><p></p><p><strong>UWAGA:</strong> ciasto bardzo jest klejące i się lepi.</p><p>Dzielimy na połowę, każdą porcję grubo obtaczać w mące nadając pożądany kształt. Wkładamy do wcześniej natłuszczonych i posypanych otrębami blaszek.</p><p>Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po 30 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy same światło w piekarniku. Gdy porządnie wyrośnie tzn. 2-5 godzin, wyjmujemy.</p><p>Grzejemy piekarnik do 250 stopni ze wstawionym pojemnikiem z wodą. Chleb spryskujemy porządnie spryskiwaczem do kwiatów. </p><p></p><p>Pieczenie:</p><p>250 stopni â 10 minut</p><p>220 stopni - 15 minut</p><p>200 stopni - 35 - 45 minut</p><p></p><p>Wyjmujemy, jeszcze raz pryskamy wodą i studzimy na kratce przykrywając ściereczką. </p><p></p><p></p><p></p><p>Niestety nie mam aparatu ale ręczę za wypiek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="madlen, post: 630029, member: 3028"] CHLEB ŻYTNI [U]Proporcje na 2 blaszki (keksówki) chleba[/U] - 0,5 kg mąki żytniej chlebowej - 0,5 l wody - 8 łyżek zakwasu Mieszamy, przykrywamy i stawiamy do wyrośnięcia na 12 â 24 godziny (zależy od temperatury) [U]Następnie:[/U]- bierzemy wyrośnięte ciasto - 1,0 kg mąki żytniej - 2 łyżki płaskie soli (najlepiej morskiej) - 0,5 l wody - wedle uznania: podsmażone pestki słonecznika, siemie lniane, pestki dyni, sezam, itd. ok 0,5 szklanki Wyrabiamy ręką, tylko do momentu połączenia składników. [B]UWAGA:[/B] ciasto bardzo jest klejące i się lepi. Dzielimy na połowę, każdą porcję grubo obtaczać w mące nadając pożądany kształt. Wkładamy do wcześniej natłuszczonych i posypanych otrębami blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po 30 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy same światło w piekarniku. Gdy porządnie wyrośnie tzn. 2-5 godzin, wyjmujemy. Grzejemy piekarnik do 250 stopni ze wstawionym pojemnikiem z wodą. Chleb spryskujemy porządnie spryskiwaczem do kwiatów. Pieczenie: 250 stopni â 10 minut 220 stopni - 15 minut 200 stopni - 35 - 45 minut Wyjmujemy, jeszcze raz pryskamy wodą i studzimy na kratce przykrywając ściereczką. Niestety nie mam aparatu ale ręczę za wypiek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb żytni
Top
Bottom